23 juli 2009
Seat Exeo ST

Seat Exeo ST

Seat Exeo ST is Company Car of the Year in Duitsland

23 juli 2009 | Vier Seat-modellen zijn in Duitsland in de top van de Company Car 2009 verkiezing geëindigd. 150 fleetmanagers van het Duitse vaktijdschrift 'Firmenauto' en voertuiginspectie-experts van de gerenommeerde Duitse instantie DEKRA onderstreepten hiermee opnieuw hun vertrouwen in de modellen van Seat. De nieuwe Seat Exeo ST werd winnaar in zijn categorie, terwijl de jury de ST een derde plaats toekende in het algemeen klassement. Bovendien eindigde de Altea XL Stationwagon als tweede in de categorie voor compacte vans, werd de Ibiza eveneens tweede in de klasse van kleine importauto's en eindigde de Leon als derde in het segment voor compacte auto's.

Dit is de eerste onderscheiding voor de Exeo ST sinds zijn recente internationale introductie. Het nieuwe Seat-model eindigde vóór zijn directe rivalen vanwege zijn uitstekende prestaties, het bescheiden brandstofverbruik en de sportieve rijeigenschappen.

Seat Exeo ST

Waar de Exeo ST zich naast zijn uiterlijk het meest onderscheidt ten opzichte van de vierdeurs, is de inhoud van zijn bagageruimte. Die meet 442 liter en is naar wens uit te breiden tot 882 liter door de rugleuning neer te klappen, waardoor over de gehele lengte een compleet vlakke laadvloer ontstaat. Dankzij de vorm van de bagageruimte kunnen objecten worden vervoerd met een volume van 564 liter tot aan het dak, en zelfs 1.354 liter met de rugleuning neergeklapt.

De ST is in Nederland te bestellen met een keuze uit zes motoren, allen met groene energielabels. Drie daarvan zijn 2.0-liter common-rail dieselmotoren met 120, 143 en 170 pk. Alle drie motoren worden geleverd in combinatie met een roetfilter, waardoor ze nu al voldoen aan de strenge EU5 regelgeving die in 2011 van kracht wordt.

Seat Exeo ST

De reeks benzinemotoren bestaat uit een 102 pk sterke 1.6, een 1.8T met 150 pk en de direct ingespoten 2.0 TSI die goed is voor 200 pk, waarop later dit jaar ook een automatische transmissie leverbaar wordt. Deze drie benzinemotoren voldoen eveneens aan de EU5 normen.

De Seat Exeo ST is nu al te bestellen, maar staat vanaf de tweede helft van augustus bij de Nederlandse Seat-dealers met een vanafprijs van € 25.295,- voor de Exeo ST 1.6 Reference. Dat betekent een meerprijs van € 1.300,- voor de ST ten opzichte van de sedan en is voor alle uitvoeringen van toepassing. Als gevolg daarvan beginnen de prijzen van de ST in combinatie met de 2.0 common-rail diesel bij € 29.495,- voor de 120 pk versie.