10 juli 2009
Jaguar XJ

Jaguar XJ

Jaguar onthult nieuwe XJ

10 juli 2009 | Na de introductie van de nieuwe XK en XF betekent de komst van de geheel nieuwe XJ een volgende mijlpaal voor het herboren merk Jaguar. Deze auto, vanzelfsprekend gepositioneerd als het vierdeurs topmodel van Jaguar, moet de traditionele aantrekkingskracht van de XJ uitbreiden naar een geheel nieuwe kopersgroep.

De geheel nieuwe XJ is met zijn moderne, vloeiende lijnen tot nu toe de meest gedurfde interpretatie van de manier waarop Design Director Ian Callum het merk Jaguar in de 21e eeuw positioneert. Een panoramisch glazen dak maakt integraal onderdeel uit van het designconcept van de geheel nieuwe XJ. Het geeft de auto een lager profiel en een extra gestroomlijnde daklijn, terwijl het gevoel van ruimte in het interieur door de extra lichtinval wordt vergroot.

Jaguar XJ

De geheel nieuwe XJ is direct leverbaar met standaard en verlengde wielbasis. Laatstgenoemde versie biedt de achterinzittenden meer bewegingsvrijheid en comfort, doordat er 125 mm extra beenruimte beschikbaar is. De bagageruimte heeft een inhoud van 520 liter, zodat er twee grote koffers naast elkaar inpassen.

Zijn aluminium carrosserie maakt de XJ minimaal 150 kg lichter dan zijn naaste concurrenten. Dit verleent de auto belangrijke voordelen als het gaat om prestaties, handelbaarheid en brandstofverbruik. Zijn lichtgewicht structuur (waarin vijftig procent gerecycled materiaal is verwerkt) onderstreept, door een op de gehele levenscyclus gericht ontwerp en productie, dat de nieuwe XJ in staat is om zijn milieubelasting te minimaliseren. Dit maakt volgens Jaguar een potentiële besparing van drie ton CO2 per auto mogelijk, vergeleken met een carrosserie van nieuw aluminium.

Jaguar XJ

De XJ profiteert van een geheel nieuwe motorenreeks. Er is keuze uit twee benzinemotoren en één dieselmotor, die alle zijn gekoppeld aan een shift-by-wire, zestrapsautomaat die bedienbaar is via de JaguarDrive Selector™ of schakelpaddles aan het stuurwiel:

  • 3.0 liter AJ-V6D Gen III V6 Diesel, 275 pk, met twee sequentieel geschakelde turbo's (0-100 km/u in 6,4 s)
  • 5.0 liter AJ-V8 Gen III, 385 pk, atmosferisch, directe brandstofinjectie (0-100 km/u in 5,7 s)
  • 5.0 liter AJ-V8 Gen III, 510 pk, supercharged V8, directe brandstofinjectie (0-100 km/u in 4,9 s)

Het optionele, 1200 Watt sterke Bowers & Wilkins Premium Surround Sound System claimt een "weergaloze" geluidskwaliteit. Tot de infotainmentvoorzieningen behoren onder meer audio- en navigatiesystemen die werken met een interne harde schijf, en uitgebreide aansluitmogelijkheden voor draagbare audio- en videosystemen via de Media Hub.

Jaguar XJ

De unieke sfeer in het interieur van de geheel nieuwe XJ wordt benadrukt door de grootste keuze uit kleuren, houtsoorten, ledersoorten en voorzieningen ooit. De drie uitrustingsniveaus: Luxury, Premium Luxury en Portfolio voor de versies met de AJ-V6D en AJ-V8 motoren. De reeks wordt gecomplementeerd door de 510 pk sterke Supersport uitvoering, die zaken biedt als lederen hemelbekleding, semi-aniline lederen bekleding voor de stoelen en houtfineer met lasergesneden inleg.

De verkoop van de geheel nieuwe Jaguar XJ start direct. De prijzen worden per land afzonderlijk bekendgemaakt. De eerste leveringen aan klanten worden begin 2010 verwacht.