3 juli 2009
 

Audi

Vijf sterren voor Audi A4 en Q5 bij EuroNCAP

3 juli 2009 | De Audi A4 en Q5 hebben bij de aangescherpte Euro NCAP-veiligheidstests de hoogst mogelijke score van vijf sterren behaald. Ook bij de tests van de Amerikaanse National Highway Safety Administration (NHTSA) kregen beide modellen op alle beoordelingscriteria de maximale vijf sterren. Bovendien wees het eveneens Amerikaanse IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) de Audi Q5 aan als 'Top Safety Pick', ofwel de beste keus als het gaat om veiligheid.

In februari 2009 zijn de veiligheidseisen van EuroNCAP verscherpt. Sinds die tijd wordt naast de bescherming van volwassenen ook de mate van bescherming van kinderen en voetgangers meegewogen in de eindbeoordeling. En dat geldt ook voor het niveau van de passieve veiligheid. Nog meer dan voorheen zijn de criteria van EuroNCAP duidelijk strenger dan die van Europese wetgevers.

Audi

De Audi A4 en Audi Q5 behaalden bij het aangescherpte EuroNCAP assessment beide de maximale score van vijf sterren. Van alle te scoren punten bij de frontale en zijdelingse impact en bij de gesimuleerde aanrijding van achteren behaalden de Audi A4 en Audi Q5 respectievelijk 93% en 92%. Voor de mate van bescherming van kinderen behaalden beide modellen 84% van het maximaal aantal te behalen punten.

Bij het ontwerpen van de Audi A4 en Audi Q5 is veel aandacht besteed aan de bescherming van voetgangers en fietsers. Zo zijn de dwarsdragers van de bumpers van de Audi A4 bekleed met absorberend schuim. De 'deformatiezones' zijn ruim bemeten en de plaatwerkdelen vervormen bij een aanrijding op geprogrammeerde wijze. Daarbij zijn de bevestigingspunten ervan zodanig ontworpen dat ze bij een aanrijding meegeven. Hierdoor worden de gevolgen van een aanrijding voor voetgangers en fietsers beperkt.

Audi

Een ongeval voorkomen is altijd beter dan het beperken van de gevolgen ervan. Daarom zijn de Audi A4 en Q5 beide standaard voorzien van ESP en een waarschuwingssysteem voor het gebruik van de veiligheidsgordels. Bovendien is voor beide modellen een groot aantal intelligente assistentiesystemen beschikbaar, zoals een radargestuurde adaptieve cruise control met Audi braking Guard. Dit systeem waarschuwt in diverse stadia voor een dreigend ongeval. Ook Audi lane assist, dat waarschuwt bij het per abuis overschrijden van de wegmarkering, en Audi side assist, dat een waarschuwingssignaal geeft als de bestuurder van rijstrook wil wisselen terwijl er een ander voertuig naast hem zit, verhogen het veiligheidsniveau aanzienlijk.

Verder is de Audi Q5 door het Amerikaanse Insurance Institute for Highway Safety (IIHS)onderscheiden met de eervolle titel 'Top Safety Pick'. Dat betekent dat de Q5 de beste keus is als het gaat om veiligheid. Het IIHS beoordeelt in opdracht van Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen de mate van veiligheid van personenauto's door het uitvoeren van frontale en zijdelingse crashtests en een simulatie van een kop-staartaanrijding. Vooral de zijdelingse crashtest van het IIHS is bijzonder zwaar. Daarbij krijgt het te onderzoeken voertuig te maken met een verschuifbare barrière met de kenmerken van een gemiddelde Amerikaanse SUV. Deze barrière raakt het voertuig van opzij met een snelheid van snelheid van 50 km/h. Dankzij de sterke structuur en veiligheidsvoorzieningen als airbags (maximaal 8) en gordels die afhankelijk van de kracht van de impact reageren, bleek de Audi Q5 daarbij een bijzonder hoog veiligheidsniveau te bieden. Bij de simulatie van de kop-staartbotsing scoorde de Q5 hoog dankzij de optimale zitgeometrie en het integrale hoofdsteunsysteem.

Audi

De Audi A4 en Audi Q5 behaalden ook bij de Amerikaanse National Highway Safety Administration (NHTSA) de maximale score van vijf sterren bij alle vier de testonderdelen, waaronder de frontale en de zijdelingse crash. De A4 behaalde bovendien 5 sterren voor de extra categorie waarbij de veiligheid in geval van over de kop slaan wordt beoordeeld. De Q5, die een duidelijk hoger zwaartepunt heeft, kreeg hiervoor vier sterren.

Audi Audi Audi
 
Websitewww.audi.nl
Deel via