17 juni 2009
Audi A5 Sportback

Audi A5 Sportback

Audi toont schets van A5 Sportback

17 juni 2009 | Audi toont de eerste schetsen van de binnenkort te introduceren A5 Sportback. De A5 Sportback zou elegant als coupé, comfortabel als een limousine en praktisch als een Avant zijn. Hij komt in het derde kwartaal van dit jaar op de markt en is dan beschikbaar met TFSI- FSI- en TDI-motoren.

De Audi A5 Sportback wordt na de Audi A5 Coupé en de Audi A5 Cabriolet de derde telg van de A5-familie. Zijn uiterlijk is een opvallende mix van een Coupé en een Avant. Het resultaat is een vijfdeurs coupé met een gestrekte lijn die zowel sportief als elegant zou zijn.

De sportieve elegantie zit in de details. Zo zijn de portieren stijlloos uitgevoerd. De diffuser achter is gezichtsbepalend en dat geldt ook voor de in de achterklep geïntegreerde spoiler.

Audi A5 Sportback

Overigens geeft de grote achterklep toegang tot een bagageruimte met een inhoud van 480 liter; bijna net zo veel als een Audi A4 Avant biedt. Door het neerklappen van de achterstoelen wordt de bagageruimte vergroot tot 980 liter. De Audi A5 Sportback heeft vier individuele zitplaatsen. Ondanks de lage daklijn biedt de A5 Sportback volgens Audi hoofd- en beenruimte die vergelijkbaar is met die in de A4 sedan.

Alle motoren waarmee de Audi A5 Sportback kan worden geleverd, beschikken over directe inspuiting. Mede daardoor voldoen deze krachtbronnen alle aan de Euro 5-emissienorm. De levering start met keus uit vijf motoren. De eerste is de Audi A5 Sportback 2.0 TFSI quattro S tronic. Deze uitvoering beschikt over een 2.0 TFSI-krachtbron met een vermogen van 155 kW/211 pk en een koppel van 350 Nm. Het tweede benzinemodel is de Audi A5 3.2 FSI quattro S tronic. De V6-motor van dit model levert een vermogen van 195 kW/265 pk en is standaard uitgerust met het Audi valvelift system. Dit systeem zorgt ervoor dat de kleptiming variabel is, wat een gunstige uitwerking heeft op vermogen, koppel én brandstofverbruik.

Bij de verkoopstart zijn ook drie dieselmodellen leverbaar. Alle TDI-krachtbronnen hebben common rail-injectie. Het dieselgamma start met de Audi A5 Sportback 2.0 TDI (125 kW/170 pk, 350 Nm). Deze motor is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en uitgevoerd met een Start-Stop-systeem dat vooral in stadsverkeer verbruik en emissies terugdringt. Voor de Audi A5 Sportback is ook de 2.7-liter V6 TDI beschikbaar. Deze motor levert een vermogen van 140 kW/190 pk en een koppel van 400 Nm. De Audi A5 Sportback 3.0 V6 TDI quattro is de sterkste dieselvariant. De V6 TDI is goed voor een vermogen van 176 kW/240 pk en een koppel van 500 Nm. Deze uitvoering beschikt standaard over Quattro permanente vierwielaandrijving.

Audi A5 Sportback

Alle Audi A5 Sportback-modellen met voorwielaandrijving hebben net als de Coupé- en Cabriolet-uitvoeringen standaard ESP met elektronisch sper differentieel. Dit zorgt voor een directer en stabieler rijgedrag. Het optionele Audi drive select stelt de bestuurder in staat te kiezen tussen een comfortabele of sportieve 'set up' van de auto. Dit is aan te vullen met adaptieve schokdempers en een sportdifferentieel voor de uitvoeringen met de 3.0 TDI of 3.2 FSI-motor.

De Audi A5 Sportback komt in het derde kwartaal van dit jaar op de markt. Meer specificaties, prijzen en foto's worden op een later tijdstip vrijgegeven.