9 mei 2009
 

Shell Eco-marathon

Nederlanders rijden 804 KM op een liter brandstof

9 mei 2009 | Nederland sleepte twee prijzen in de wacht tijdens de 25ste editie van de Europese Shell Eco- marathon. In deze marathon draait alles om techniek en duurzame mobiliteit. Ruim tweehonderd teams van scholieren en studenten uit 29 Europese landen reden in het Duitse Lausitz zo ver mogelijk op één liter brandstof. Nederland had met zeven teams dit jaar een recordaantal deelnemers aan de startlijn.

Het Nederlandse team The Hydro Cruisers uit Den Haag eindigde als tweede in de categorie UrbanConcept auto's. Hun voertuig "Sharky 2.5" legde 804 kilometer af op één liter brandstof. Team Roses-4-Eco had het beste resultaat in de categorie voor Prototypes die rijden op alternatieve diesel (114 km).

Shell Eco-marathon

De Nederlandse teams werkten de hele week nauw samen. Tot het laatste moment en soms zelfs diep in de nacht werd gesleuteld aan de voertuigen. Ondanks verwoede pogingen kreeg het team Eco-Runner van de TU Delft haar brandstofcel niet aan de praat, net als team Triple-X uit Amsterdam. De Green Guardians uit Den Haag hadden aanhoudende problemen met hun aandrijving. Dit team kreeg wel een bijzondere vermelding in de categorie 'Eco-friendly' voertuigen.

De LeekBurners van de middelbare school Lindenborg uit Leek reden de race uit met een verbruik van 72 kilometer op één liter brandstof. Team Phidippides van de Hogeschool Rotterdam wist op waterstof 607 kilometer af te leggen.

Shell Eco-marathon

De Shell Eco-marathon is al 25 jaar een proeftuin voor scholieren en studenten om te innoveren binnen het thema duurzame mobiliteit. De combinatie van experiment, wedstrijd, plezier en techniek stimuleert ze om tot nieuwe inzichten te komen. Met de resultaten inspireren de deelnemers andere jongeren tot het kiezen van een technische studie of een technisch beroep.

Deelnemers aan de Europese Shell Eco-marathon kunnen kiezen uit de wedstrijdklassen 'Prototypes' of 'UrbanConcept'. De eerste zijn de futuristisch ogende ontwerpen, waarbij de nadruk ligt op lichte materialen en aerodynamica. In de klasse 'UrbanConcept' rijden auto's die geïnspireerd zijn op de meer conventionele voertuigen voor dagelijks gebruik. Teams kunnen zelf kiezen op welke brandstof ze rijden: benzine, diesel, LPG, GTL (gas to liquids), biobrandstof, waterstof of zonne-energie.

Shell Eco-marathon Shell Eco-marathon Shell Eco-marathon
 
Websitewww.shell.nl/ecomarat
Deel via
 
 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!