5 mei 2009
Seat Ibiza (2008 - 2017)

Seat Ibiza (2008 - 2017)

Seat Ibiza Ecomotive vestigt record: 1 op 34,3 km

5 mei 2009 | Met een gemiddeld verbruik van slechts 2,9 liter per 100 kilometer, over een totaalafstand van 1.562 kilometer, heeft de Seat Ibiza Ecomotive naar eigen zeggen bewezen de allerzuinigste auto in de compacte klasse te zijn. Deze prestatie werd bereikt met de Oostenrijkse specialist Gerhard Plattner achter het stuur. Plattner is een legende op het gebied van zuinigheidstests en wist het maximale uit de Ibiza Ecomotive te halen.

Gerhard Plattner reed de Ibiza Ecomotive op 27 april jl. met een verzegelde tankdop en motorkap de poort uit van de Seat-fabrieken in Martorell. De zuinigheidsrit werd verreden onder het toeziend oog van de IPMC (International Police Motor Corporation) en de route was uitgezet over een traject door Spanje, Frankrijk en Duitsland over openbare wegen. Op weg naar het record voerde de route Plattner en de Ibiza Ecomotive door Perpignan, Lyon, Mulhouse, Freiburg, Frankfurt en uiteindelijk Göttingen. Op de Spaanse en Franse snelwegen werd het tempo soms opgevoerd tot 110 km/uur.

Seat Ibiza (2008 - 2017)

Bij de aankomst in Frankfurt had de Seat Ibiza Ecomotive het wereldrecord brandstofbesparing voor compacte auto's al verbeterd, maar de tank was nog niet leeg. Plattner besloot dan ook om door te rijden naar Göttingen om het record aan te scherpen. Daar aangekomen verwijderde de voorzitter van de IPMC de zegels en vulde de tank met exact dezelfde hoeveelheid brandstof als waarmee de auto Martorell verliet: 45,53 liter.

Met een gemiddeld verbruik van 3,7 l/100 km en een CO2 uitstoot van 98 g/km ontvangt de Ibiza Ecomotive in Nederland een A-label en valt hij in het lagere 20% bijtellingtarief. Deze prestaties worden bereikt door verbeteringen aan de stroomlijn, gewichtbesparing en modificaties aan de 80 pk sterke 1.4 TDI. De Seat Ibiza Ecomotive is standaard uitgerust met onder andere airconditioning, cruise control, boordcomputer en een radio/CD/MP3-speler met zes speakers, AUX-in en stuurwielbediening.

 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!