28 april 2009
Audi A4 (2007 - 2015)

Audi A4 (2007 - 2015)

Audi introduceert A4 2.0 TDIe

28 april 2009 | Audi presenteert de zuinigste versie van het A4-gamma: de 2.0 TDIe, die vanaf juli in de showroom staat. Deze Audi met handgeschakelde zesversnellingsbak neemt genoegen met 4,6 l/100 km en heeft daarmee een CO2-uitstoot van slechts 119 g/km. De prestaties hebben hier niet onder te lijden, want met een acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/h in 9,5 seconden en een topsnelheid van 215 km/h is de 100 kW/136 pk sterke Audi A4 2.0 TDIe alles behalve traag te noemen.

Een start-stop-systeem bewijst zich vooral in stads- en fileverkeer. Wanneer de auto tot stilstand komt, het koppelingspedaal niet is ingetrapt en de versnellingspook in neutraal staat, slaat de motor automatisch af. Zodra de koppeling wordt ingetrapt, start de motor weer. Tijdens de genormeerde testcyclus weet het start-stop-systeem het verbruik met circa 0,2 l/100 km te reduceren, wat overeenkomt met een reductie van de CO2-uitstoot van ongeveer 5 g/km.

Dit e-model heeft verder een handgeschakelde zesversnellingsbak met een langere eindoverbrenging, zodat het toerental in iedere versnelling lager is. Ook het motormanagement is op maximale efficiency geprogrammeerd. De brandstofbesparende banden met lage rolweerstand in de maat 205/60/16 zijn exclusief voor de e-modellen van de Audi A4.

Het terugwinnen van remenergie maakt eveneens deel uit van het pakket maatregelen. Dit systeem zet de overvloed aan kinetische energie die tijdens het remmen vrijkomt, om in elektriciteit. De vrijgekomen energie wordt in een accu opgeslagen. Wanneer de auto daarna weer accelereert, voert de accu de stroom weer terug naar het boordnetwerk, waarmee de dynamo wordt ontlast en daarmee voor brandstofbesparing zorgt.

Audi A4 (2007 - 2015)

Ook een boordcomputer met een efficiencyprogramma behoort tot de standaarduitrusting. Het bestuurdersinformatiesysteem met schakel- en efficiencyindicator helpt door middel van schakelindicatie en spaartips om zuinig te rijden. De boordcomputer toont in het centrale beeldscherm alle gegevens die relevant zijn voor het verbruik. Deze tips zorgen dat zo zuinig mogelijk kan worden gereden, eenvoudigweg door het aanpassen van de rijstijl. Audi's efficiencyprogramma analyseert continu het brandstofverbruik en geeft besparingstips die op de specifieke situatie van toepassing zijn.

Aanvullende optimalisering van de luchtweerstand, zoals extra panelen aan de onderkant van de auto en door middel van een deels gesloten grille en een met 20 mm verlaagd onderstel, verbeteren de aerodynamica van de Audi A4 2.0 TDIe en dragen daarmee bij aan een lager verbruik.

De Audi A4 2.0 TDIe is ook als Avant leverbaar. In dat geval bedraagt het verbruik 4,9 l/100 km, met een CO2-uitstoot van 129 g/km.