9 april 2009
 

P.U.M.A.

Segway en GM werken samen

9 april 2009 | General Motors Corp. en Segway hebben deze week een nieuw type voertuig gepresenteerd. Onder de projectnaam P.U.M.A. (Personal Urban Mobility and Accessibility) onthulden GM en Segway deze week in New York een elektrisch aangedreven tweepersoons prototype met slechts twee wielen, waarmee mensen zich sneller, veiliger, stiller, schoner en tegen veel lagere kosten door het stadsverkeer kunnen voortbewegen. Dankzij deze samenwerking met Segway zorgt GM voor een vervolg op de Chevrolet Volt, de eveneens elektrisch aangedreven auto van GM.

"Project P.U.M.A. betekent een nieuwe mobiliteitsoplossing voor stedelijk verkeer, een gebied waar meer dan de helft van de wereldbevolking vertoeft", verklaart Larry Burns, GM vice president of research and development, and strategic planning. "Stel je eens voor: kleine, wendbare elektrische voertuigen die weten waar andere bewegende objecten zich bevinden en voorkomen dat ze daarmee in botsing komen. Koppel deze voertuigen nu eens aan een Internetachtig netwerk en je kunt de mogelijkheden van mensen om door de stad te rijden, parkeerplaatsen te vinden en hun sociale en zakelijke contacten te onderhouden aanzienlijk vergroten".

De P.U.M.A. is voorzien van diverse technologieën die GM en Segway al eerder demonstreerden in respectievelijk de Chevrolet Volt en de Segway Personal Transporter (PT), waaronder elektrische aandrijving en batterijtechnologie, dynamische stabilisatie (balanceren op twee wielen), geheel elektronische acceleratie, besturing en remmen, vehicle-to-vehicle communicatie en zelfstandig rijden en parkeren. Deze technologieën worden nu gebundeld in Project P.U.M.A. om de mobiele vrijheid te vergroten op een energie-efficiënte manier, met zero emissies, een verhoogde veiligheid, optimale communicatiemogelijkheden en minder files in de stad.

P.U.M.A.

Het Project P.U.M.A. prototype is voorzien van een lithium-ion batterij, een slim digitaal energiemanagementsysteem, een twee-wiel balanceersysteem, twee elektrische wielmotoren en een docking station voor communicatiemogelijkheden in en buiten het voertuig. Het resultaat is een functioneel studiemodel dat laat zien wat er met de huidige technologieën allemaal mogelijk is.

De P.U.M.A. is ontworpen om twee of meer personen te kunnen vervoeren en hij bereikt een topsnelheid van 56 km/u, met een actieradius van 56 kilometer tussen twee oplaadbeurten.

P.U.M.A.
 
Websitewww.chevrolet.nl
Deel via