25 april 2003
Toyota Prius (2003 - 2009)

Toyota Prius (2003 - 2009)

Toyota onthult nieuwe Prius

25 april 2003 | Toyota heeft onlangs de gloednieuwe generatie Toyota Prius gepresenteerd. Hiermee wordt volgens de fabrikant een nieuw tijdperk voor hybride auto's ingeluid. In Europa wordt de nieuwe Prius -waarvan hier de eerste officiële foto's- aan het eind van dit jaar op de markt verwacht. De hybride-auto is totaal opnieuw ontworpen en behoorlijk groter dan zijn voorganger. Als klap op de vuurpijl levert de nieuwe elektromotor 1,5 keer meer vermogen dan zijn voorganger.

De nieuwe Prius is een evolutionaire stap voorwaarts na de eerste generatie Prius, die in 1997 werd gepresenteerd als 's werelds eerste massageproduceerde hybride personenauto. Wereldwijd zijn er van dit model inmiddels meer dan 110.000 eenheden verkocht. De nieuwe generatie Prius -wat letterlijk 'voorloper' betekent- beschikt over een nieuw hybridesysteem dat niet alleen wereldwijd een nieuwe standaard moet zetten qua milieuvriendelijkheid, maar ook zou uitnodigen tot plezierig autorijden. Zo is het koppel aanzienlijk vergroot. Ook de acceleratie is sterk verbeterd; van 0-100 km/h in minder dan 11 seconden.

Toyota Prius (2003 - 2009)

Geavanceerde regelsystemen, zoals een elektrisch hoogspanningssysteem voor de motor en generator, en andere verbeteringen zorgen voor 1,5 maal meer vermogen in de elektromotor, met als resultaat een meer verfijnde hybride rijervaring. De elektromotor levert nu 50 kW/68pk, terwijl de 1,5 liter benzinemotor een vermogen van 57 kW/78 pk aan de dag legt. In een nieuw stabiliteitssysteem -op basis van de hybride technologie van Toyota- worden elektrische stuurbekrachtiging, Vehicle Stability Control, ABS, een elektronisch geregeld remsysteem en Traction Control met elkaar geintegreerd om een betere wegligging te realiseren. De besturing en bedieningsorganen zijn uitgerust met nieuwe elektronische systemen. De remmen maken gebruik van het zogenaamde brake-by-wire systeem.

De daklijn loopt naar achter toe lichtjes af en de A-stijlen zijn ver naar voren geplaatst waardoor de voorruit uiterst vlak ligt. Het levert een gestroomlijnde carrosserie op met een Cw-waarde van slechts 0,26. Om het gewicht van de auto zo laag mogelijk te houden, is gebruik gemaakt van lichte materialen zoals aluminium (motorkap, achterklep en wielophanging). Een en ander draagt in positieve zijn bij aan het verbruik. De styling herbergt een ruim interieur en een laadruimte die met 70 liter is toegenomen naar 460 liter. De wielbasis is met 150 mm toegenomen en komt nu op 2,70 meter. Ook de diameter van de wielen is met twee inch vergroot naar 16 inch.

Toyota Prius (2003 - 2009)

De prijzen van de nieuwe generatie Toyota Prius zijn nog niet bekend.