2 maart 2009
 

Seat Leon (2005 - 2012)

Seat toont Leon Ecomotive Concept

2 maart 2009 | Begin januari liet Seat Spaanse merk al de Leon Twin Drive Ecomotive zien, een elektrische conceptauto waarvan de techniek in 2014 op de markt komt. Op de komende Autoshow van Genève onthult Seat de nieuwe Leon Ecomotive Concept. De Leon Ecomotive Concept is onderdeel van Seat's strategie om milieuvriendelijkere modellen te ontwikkelen en te produceren.

De nieuwe Leon Ecomotive Concept kenmerkt zich door een aantal noviteiten ten opzichte van de reguliere Leon. Zo is hij voorzien van de nieuwe 105 pk sterke 1.6-liter TDI-dieselmotor met dieselpartikelfilter (DPF) en common-rail technologie. Ook beschikt de Leon Ecomotive Concept over een nieuw Auto Start/Stop-systeem en regenereert hij de energie die vrijkomt bij het remmen. In totaal wordt met deze aanpassingen een CO2-reductie van 20 g/km gerealiseerd. Seat is er daarmee in geslaagd de uitstoot te beperken tot 99 g/km (verbruik: 3,8 liter per 100 km).

Seat Leon (2005 - 2012)

Een van de belangrijkste elementen van de Seat Leon Ecomotive Concept is de nieuwe Auto Start/Stop-functie, waarmee een reductie in brandstofverbruik wordt gerealiseerd van 0,2 liter per 100 kilometer bij het rijden in stadsverkeer, zonder dat de bestuurder hier ook maar iets voor hoeft te doen.

Wanneer de auto tot stilstand komt (bijvoorbeeld voor een rood verkeerslicht) en de bestuurder de auto in zijn 'vrij' zet en zijn voet van het koppelingspedaal afhaalt, schakelt het systeem automatisch de motor uit. Op het moment dat de bestuurder het koppelingspedaal weer intrapt, wordt de motor automatisch weer ingeschakeld. De bestuurder wordt te allen tijde geïnformeerd via het instrumentenpaneel wanneer het systeem is geactiveerd en gedeactiveerd.

Seat Leon (2005 - 2012)

Daarnaast beschikt de Leon Ecomotive Concept ook over een systeem dat de vrijgekomen energie tijdens het remmen opslaat. Het brandstofverbruik wordt gereduceerd omdat het systeem de tijd verkort dat de motor aan staat. Net als de huidige Leon Ecomotive is de conceptauto voorzien van banden met lage rolweerstand.

Het interieur is identiek aan de huidige Ecomotive-versie van de Leon. Standaard beschikt de Leon Ecomotive over gordijnairbags, zij-airbags en airbags voor de bestuurder en passagier. Tevens behoren ESP, ABS en TCS, 16-inch wielen, Isofix-bevestigingspunten, elektrisch bedienbare en verwarmbare buitenspiegels, airconditioning en een Radio/CD-speler met MP3, aux-aansluiting en zes speakers tot de standaarduitrusting.