21 april 2003
 

Saab 9-5

Saab 9-5 veiligste auto in Zweden

21 april 2003 | De Saab 9-5 is uitgeroepen tot de veiligste auto op de weg in Zweden. Folksam, een toonaangevende Zweedse verzekeringsmaatschappij, heeft dit in een publicatie bekendgemaakt.

De verzekeringsmaatschappij baseert het oordeel op een studie die ze hebben gemaakt van echt gebeurde ongelukken. Van meer dan honderd auto's die de afgelopen jaren betrokken waren bij een ongeluk, is gekeken naar het persoonlijk letsel dat de inzittenden opliepen. Met deze gegevens heeft Folksam per automodel een letselrisicoberekening gemaakt. Folksam werkt de database iedere twee jaar bij met de nieuwste gegevens. Met een score van 'minimaal veertig procent beter dan gemiddeld' wat betreft de kans op letsel, kwam de Saab 9-5 als veiligste auto (overall) uit het onderzoek. Ook de Saabs 900 en 9-3 scoorden erg goed. Inzittenden van deze Saabs hebben 'minimaal dertig procent meer kans' om zonder ernstig letsel een ongeluk te doorstaan.

Saab 9-5

De bevindingen van Folksam zijn een erkenning voor de jarenlange research en de continue verbeteringen die Saab doorvoert om de veiligheid van al zijn modellen te vergroten. De Saab 9-3 Sport Sedan kreeg niet voor niets bij een EuroNCAP-crashtest de maximale score van vijf sterren kreeg toegekend. Saab beschikt over een eigen database met gegevens van meer dan 6000 ongelukken waarbij Saabs betrokken waren. Analyses van al deze ongelukken hebben er mede voor gezorgd dat Saab de veiligste auto's ter wereld kan ontwerpen en produceren. Woordvoerder Christer Nilsson van Saab is blij met het rapport van verzekeringmaatschappij Folksam: "Deze onderzoeksresultaten onderschrijven onze langdurige inspanningen op het gebied van veiligheid. Wij zijn erin geslaagd de veiligste auto te creeeren voor alledaags gebruik", zo reageerde hij.