12 januari 2009
Jaguar XFR

Jaguar XFR

Jaguar XF nu ook met supercharger

12 januari 2009 | De Jaguar XF voor modeljaar 2010 is beschikbaar met volledig nieuwe 5.0 liter V8 benzinemotoren met directe injectie en een nieuwe 3.0 liter V6 turbodiesel motor met keuze uit twee motorvermogens. Alle modellen profiteren van wijzigingen in het uitrustingsniveau en de specificaties.

De volledig nieuwe 5.0 liter Supercharged V8 benzinemotor met directe injectie zijn goed voor vermogen van 510 pk en een koppel van 625 Nm.

Jaguar XFR

De nieuwe XFR is voorzien van Active Differential Control en Adaptive Dynamics, technologie die debuteert in de nieuwe XKR. De afstemming van het elektronisch aangestuurde sperdifferentieel en de elektronisch aangestuurde wielophanging belooft betere tractie tijdens krachtig accelereren en in bochten – een belangrijke eigenschap voor een auto met een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u en een acceleratie van 0 tot 100 km/u in 4,9 seconden. Relevanter voor dagelijks gebruik en een uitstekende indicatie van de grote souplesse van de XFR is de tijd die de acceleratie van 80-112 km/u in beslag neemt: 1,9 seconden.

De XFR heeft een directere stuuroverbrenging en is voorzien van de grootste remschijven in de XF reeks. De nieuwe XF uitvoeringen met de krachtige nieuwe motoren zijn eveneens uitgerust met een remsysteem met grotere capaciteit.

Jaguar XFR

De XFR is herkenbaar aan een aantal designdetails die onlosmakelijk zijn verbonden met de 'R' filosofie van Jaguar. De unieke voorzijde valt op door de grote, zwart gelakte honingraat ondergrille en de twee zijdelingse, verchroomde luchtinlaten. De bovengrille is uitgevoerd in chroom terwijl de unieke motorkap van de XFR is voorzien van kenmerkende louvres, zoals toegepast bij de XKR.

De XFR is voorts herkenbaar aan zijn dorpelverbreders, terwijl de achterbumper is voorzien van een in carrosseriekleur gelakte inzet rondom de vier verchroomde uitlaatpijpen met 'R' opschrift. De nieuwe achterspoiler is niet alleen een herkenningsteken van de XFR maar heeft ook een belangrijke invloed op de aerodynamica. De achterspoiler werd samen met de nieuwe voorbumper ontworpen om een balans te bereiken tussen opwaartse en neerwaartse druk op beide assen, wat zorgt voor koersstabiliteit bij hoge snelheden. Nieuw ontworpen buitenspiegels bieden eveneens aerodynamische voordelen en zijn uitgerust met nieuwe LED richtingaanwijzers.

Jaguar XFR

Het sportieve karakter van de XFR blijkt duidelijk uit de standaard 20 inch Nevis lichtmetalen velgen. De dubbel-zevenspaaks velgen dragen de inscriptie 'Jaguar Supercharged' rondom het velghart en vallen strak over de zilvergrijs gelakte remklauwen die zijn voorzien van het herkenbare 'R' logo. Het 'R' logo keert ook terug op de rechterzijde van het kofferdeksel en completeert de visuele identiteit van de XFR.

De XFR is beschikbaar in acht lakkleuren: Ultimate Black, Indigo, Liquid Silver, Lunar Grey, Porcelain, Botanical Green, Kyanite Blue en Salsa. Dit zijn allemaal metallic lakken, met uitzondering van Salsa en Porcelain. Binnen de XF reeks zijn Salsa en Kyanite Blue exclusief voorbehouden aan de XFR. Voor iedere kleur biedt Jaguar een 'Designer's Choice' met bekledingskleuren die samengaan met de geselecteerde lak. De bovenzijde van het dashboard van de XFR is standaard bekleed met Warm Charcoal leder.

Jaguar XFR

Nieuw Dark Oak houtfineer wordt standaard toegepast in het interieur van de XFR. Nieuwe, 18- en 14-voudig verstelbare sportstoelen met nieuw ontworpen, elektrisch verstelbare rompsteunen claimen betere ondersteuning bij hogere bochtsnelheden. Alle zitplaatsen, voor- en achterin, zijn voorzien van een 'R' inscriptie in de rugleuning van de zitting. In de achterzijde van beide voorstoelen zijn kaartvakken opgenomen. De onderste spaak van het stuurwiel is bekleed met leder en voorzien van een 'R' logo.

Het dashboard is afgewerkt met een unieke, Dark Mesh aluminium afwerking en een discreet 'R' logo aan de passagierszijde van het instrumentenpaneel. De snelheidsmeter en toerenteller zijn voorzien van rode naalden, de wijzerplaten zijn uitgevoerd in 'Supercharged' motief. Tijdens de startprocedure verschijnt het 'R' logo op het Touchscreen, als onderdeel van de 'driver handshake'.