16 december 2008
Volvo S60

Volvo S60

Volvo toont S60 Concept

16 december 2008 | Vlak voor kerst presenteert Volvo alvast zijn eerste cadeau: een voorproefje van de Volvo S60. De conceptversie van de Volvo S60 laat alvast een glimp zien van hoe de geheel nieuwe S60 er uitziet bij zijn introductie in 2010. De Volvo S60 Concept maakt zijn debuut tijdens de Detroit Motor Show in januari 2009.

De Volvo S60 Concept laat duidelijk zien dat het designteam van Volvo Cars zijn ontwerpen, en daarmee het DNA van Volvo's producten, naar hoger niveau brengt. "Het exterieur van de auto geeft een duidelijk beeld van wat klanten kunnen verwachten van de compleet nieuwe Volvo S60. Voor het interieur gingen we nog gedurfder te werk: de nadruk lag daarbij op het ontwikkelen van een visie voor de langere termijn", zegt Volvo Cars' design director Steve Mattin.

Volvo S60

In het interieur van de Volvo S60 Concept tonen Volvo Cars Design Director Steve Mattin en zijn team diverse spectaculaire en vooruitstrevende ideeën. "Je kunt zeggen dat we laten zien welke weg we in de toekomst willen inslaan. Dit is zonder twijfel het exclusiefste interieur dat we ooit hebben gecreëerd", aldus Steve Mattin. Het interieur is volgestopt met details die samen een typisch Scandinavisch, luchtig, licht en harmonieus geheel vormen. In het midden van de vierzitter schittert het kroonjuweel van de auto: een zwevende middenconsole van kristal, die met de hand gemaakt is in de Zweedse glasfabriek Orrefors. Als een vloeiende, rustgevende golf loopt de kristallen middenconsole vanaf het instrumentenpaneel door tot aan de leuning van de achterstoelen.

Volvo zet met de Volvo S60 een belangrijke volgende stap in ongevalpreventie. Het systeem Collision Warning with Full Auto Brake is uitgebreid met een voetgangersdetectiesysteem. Dat komt direct in actie als iemand voor de auto oversteekt en activeert de remmen als de bestuurder niet op tijd reageert. Deze technologie zal als eerste verkrijgbaar zijn voor de nieuwe Volvo S60. De snelheid van de auto maakt bij een aanrijding met voetgangers geweldig veel verschil voor de ernst van het letsel. Door de snelheid te beperken is significant veel voordeel te boeken. Bij 30 km/uur is de kans dat de voetganger het overleeft aanzienlijk groter dan bij 50 km/uur.

Volvo S60

"Het systeem is zo ontwikkeld dat bij snelheden tot 20 km/uur een aanrijding met een voetganger geheel wordt voorkomen. Rijdt de auto sneller, dan wordt de botssnelheid uiteindelijk flink teruggebracht. In de meeste gevallen komt dat neer op een vermindering van ongeveer 75 procent van de botskrachten", vertelt Thomas Broberg. Dezelfde technologie vermindert ook de kans op kop-staartbotsingen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de voertuigbestuurders niet of te laat op de rem heeft getrapt voorafgaand aan de botsing. Het systeem Collision Warning with Full Auto Brake voorkomt dan de aanrijding als het snelheidsverschil tussen de voertuigen niet meer dan 25 km/uur bedraagt.

In noodgevallen krijgt de bestuurder eerst een auditieve waarschuwing van het systeem. Tegelijkertijd knippert een licht in de head-updisplay in de voorruit. Om een directe en intuïtieve respons bij de bestuurder op te roepen, lijkt dit licht op het remlicht van voorliggers. Wanneer de bestuurder niet reageert en het systeem een botsing onvermijdelijk acht, komt automatisch de volledige remkracht beschikbaar. Het waarschuwen van de bestuurder zodat hij of zij kan ingrijpen om een ongeluk te voorkomen blijft echter het uitgangspunt. Volautomatisch remmen is een noodingreep die alleen toegepast wordt als een botsing bijna niet meer voorkomen kan worden.

Volvo S60

Volvo's Adaptive Cruise Control (ACC) blijft nu ook actief bij file rijden. Met behulp van een afstandsradar bewaart het systeem de ingestelde afstand tussen de auto en de voorligger tot aan volledige stilstand. Ten opzichte van de voorgaande versie, die werd gedeactiveerd bij snelheden onder de 30 km/uur, is dit wel zo comfortabel bij langzaam en regelmatig stoppend verkeer.

Volvo Cars rust de Volvo S60 Concept uit met een viercilinder 1,6-liter benzinemotor, die voorzien is van uiterst efficiënte GTDi-technologie (Gasoline Turbocharged Direct Injection) en een vermogen levert van 180 pk. In een conventionele benzinemotor wordt de benzine in het inlaatspruitstuk voor de inlaatkleppen gespoten. In een motor met directe injectie wordt de benzine echter onder hoge druk direct in de verbrandingskamer gespoten. In combinatie met andere technische vondsten maakt deze motor een gemiddelde CO2-uitstoot mogelijk van 119 g/km (5,0 l/100 km). De eerste productieauto van Volvo met GTDi-technologie komt in de tweede helft van 2009 op de markt.