1 december 2008
Seat Ibiza (2008 - 2017)

Seat Ibiza (2008 - 2017)

Nieuwe Seat Ibiza nu ook als Ecomotive

1 december 2008 | Seat's reeks ecologische modellen blijft groeien. De oorspronkelijke Ibiza Ecomotive vormde het startpunt van de Ecomotive lijn en werd kort daarna gevold door de Ecomotive-versies van de Leon en Alhambra. Na de recente lancering van de nieuwe, vierde generatie Ibiza brengt Seat nu ook van dit model een Ecomotive-variant op de markt met meer oog voor het milieu. Met een CO2-uitstoot van 98 g/km en een brandstofverbruik van 3,7 liter per 100 kilometer is de Ecomotive de zuinigste Ibiza tot nu toe.

De cijfers worden gerealiseerd dankzij de doorontwikkeling van de 80 pk sterke Seat Ibiza 1.4 TDI-krachtbron met roetfilter, die in de basis al gunstige emissiewaarden noteert. Deze krachtbron in combinatie met de geoptimaliseerde aerodynamica, gewichtsreductie en modificaties aan het motormanagementsysteem hebben tot een uitstoot van slechts 98 gram CO2 per kilometer geleid.

Seat Ibiza (2008 - 2017)

Verbeteringen aan de stroomlijn van de auto zijn essentieel om de emissiereductiedoelstellingen te realiseren. De radiatorgrille is aangepast en is nu compleet gesloten. Het ontwerp van de onderste grille geleidt een deel van de lucht nu weg van de motor voor verbeterde aerodynamicawaarden. De speciaal voor de Ibiza Ecomotive ontworpen voor- en achterspoiler versterken de positieve aerodynamische eigenschappen. Normaal gesproken versterken spoilers vooral de sportieve uitstraling van een auto, maar deze voorzieningen spelen op de Ecomotive een belangrijke rol in de stroomlijn en prestaties van de auto en beperken daarmee het brandstofverbruik en de emissies. Tot slot is de auto ter hoogte van de achterwielen uitgerust met geleiders die de luchtstroom en daardoor de aerodynamica van de auto positief beïnvloeden.

Gesloten wieldoppen op de 14 inch wielen verlagen de luchtweerstand en de verhoogde bandenspanning tot 2.9 bar vóór en 2.7 bar achter draagt eveneens bij aan de verantwoorde prestaties van de Ibiza Ecomotive. Het totaalpakket aan aerodynamische wijzigingen voor de Ibiza Ecomotive heeft geresulteerd in een daling van de cW-waarde van een oorspronkelijke 0,33 tot 0,30.

Seat Ibiza (2008 - 2017)

De belangrijkste modificaties aan de motor zijn te vinden in de software van het motormanagementsysteem. De prestaties van de 80 pk sterke 1.4 TDI zijn geoptimaliseerd, resulterend in een driecilinder met een koppelafgifte van 195 Nm tussen 1.800 en 2.200 tpm. De krachtbron is voorzien van een EGR uitlaatgasrecirculatieklep en een partikelfilter in het eerste deel van het uitlaatgastraject dat als katalysator én roetfilter een dubbele functie heeft. De ECU van de auto checkt regelmatig de staat van het filter en activeert het regeneratieproces waarbij de verzamelde roetdeeltjes worden verbrand. Dankzij dit systeem is het roetfilter geheel onderhoudsvrij.

Seat heeft bovendien nieuwe software ontwikkeld voor het motormanagementsysteem dat het brandstofverbruik verder aanscherpt en het CO2-niveau reduceert. Een geoptimaliseerde brandstofinspuiting en aangepaste luchtstroomintervallen voor de turbo hebben geleid tot een verbruik van gemiddeld 3,7 l/100 km. De brandstofconsumptie buiten de stad bedraagt slechts 3,0 liter, terwijl het verbruik in de stad met 4,9 liter nog steeds onder de magische grens van vijf liter per 100 kilometer blijft.

Seat Ibiza (2008 - 2017)

Een aanvullende emissiebeperking is gerealiseerd door het gewicht van de auto te verlagen. Seat er nog tien kilo af weten te halen, waarmee het gewicht van de Ibiza Ecomotive nog 1.050 kg. bedraagt. Een prestatie die een verdere bijdrage heeft geleverd aan het realiseren van het lage CO2-emissiecijfer van 98 g/km.

Hoewel het vreemd lijkt, levert de nieuwe Ecomotive betere prestaties dan de standaard Ibiza. De modificaties doorgevoerd ter verlaging van het brandstofverbruik en de emissies hebben in een aanvullend voordeel geresulteerd: de betere stroomlijn en het lagere gewicht stellen de Ibiza Ecomotive in staat tot het behalen van een hogere topsnelheid en snellere acceleratie- en tussenacceleratietijden. De nieuwe Seat Ibiza Ecomotive laat een topsnelheid van 177 km/u noteren, sprint in 12,9 seconden van 0 naar 100 km/u, legt in 34,7 seconden vanuit stilstand een kilometer af en accelereert in de vijfde versnelling in 13,3 seconden van 80 naar 120 km/u. De waarden voor de standaarduitvoering bedragen respectievelijk 169 km/u, 13,1 seconden, 35 seconden en 13,9 seconden.

Seat Ibiza (2008 - 2017)

De nieuwe Seat Ibiza Ecomotive is leverbaar als vijfdeurs en als 3-deurs SC, waarbij de uitgebreide reeks kleuren van de reguliere Ibiza ook voor de Ecomotive gespecificeerd kan worden. Naast de toevoeging van de achterspoiler, die hem optisch laat afwijken van de Reference waarop hij gebaseerd is, is de Ecomotive tevens voorzien van in carrosseriekleur gespoten buitenspiegels en portiergrepen, dubbele koplampen en een speciale interieurbekleding.

De nieuwe Ibiza Ecomotive kan bogen op een standaarduitrusting met ondermeer airconditioning, cruise control, ABS, airbags voor de bestuurder en voorpassagier, zijairbags voor (hoofd/borst), een MP3 audiosysteem met Aux-in-aansluiting en zes speakers, elektrohydraulische stuurbekrachtiging, 14 inch wielen met 175/70 banden en wieldoppen, een antidiefstal antenne, luchtrecirculatie met een pollenfilter, op afstand bedienbare centrale portiervergrendeling, een waarschuwingssysteem voor het dragen van de veiligheidsgordels, Isofix verankeringpunten achterin, een in hoogte verstelbare bestuurders- en passagiersstoel en drie in hoogte verstelbare hoofdsteunen achterin.

Seat Ibiza (2008 - 2017)

Doordat de Seat Ibiza Ecomotive een lagere emissie heeft dan 117 gram CO2/km komt deze Ibiza-versie voor zakelijke rijders in 2009 in aanmerking voor de 20% bijtellingscategorie, in plaats van de gebruikelijke 25% bijtelling. De gunstige prijsstelling is verder een gevolg van de toekenning van een maximale milieusubsidie van € 2.000,-. Daarvan komt € 1.600,- op het conto van het A-label, terwijl € 400,- wordt verleend omdat de Ibiza Ecomotive standaard is voorzien van een dieselroetfilter.

De vijfdeurs Seat Ibiza 1.4 TDI Ecomotive is vanaf medio februari 2009 leverbaar, vanaf € 19.595,-. De Seat Ibiza 3-deurs SC 1.4 TDI Ecomotive is leverbaar vanaf begin april 2009, vanaf € 19.395,-.