27 oktober 2008
 

Volvo

Glasgieter werkt mee aan concept van Volvo

27 oktober 2008 | Volvo heeft de wereldberoemde Zweedse glasfabriek Orrefors betrokken bij de ontwikkeling van zijn volgende conceptauto, een voorproefje van de nieuwe Volvo S60. Het resultaat van de samenwerking, een zwevende middenconsole van handgemaakt kristal, is voor het eerst te zien op de Detroit International Motor Show in januari 2009.

De kristalheldere middenconsole is een rustgevende verschijning die vanaf het instrumentenpaneel tot aan de leuning van de achterstoelen doorloopt. "Het heeft nog het meeste weg van een waterval die vanuit het instrumentenpaneel naar beneden en door het midden van de auto vloeit", omschrijft Design Director Steve Mattin van Volvo Cars de noviteit.

Volvo

Het kristallen paneel lijkt boven de slim ingerichte en functionele middenconsole te zweven, maar rust op rubberen steuntjes. Met het inschakelen van onzichtbaar weggewerkte lampjes kan de bestuurder de console naar eigen inzicht een glinsterende gloed geven. "Als je spreekt van Scandinavisch design dan is Zweeds glaswerk een natuurlijke bron van inspiratie. Grote oppervlakten glas zijn een belangrijk en terugkerend onderdeel in de moderne, Zweedse architectuur. Ze geven de ontwerpen een speciale, lichte transparantie", legt Steve Mattin uit. Hij vervolgt: "Bij het ontwerpen van een conceptauto kun je de verbeelding en creativiteit de vrije loop laten. Onze iconische, superdunne middenconsole was een dankbaar onderwerp. We hebben hem opnieuw gedefinieerd en een nieuwe, geraffineerde vorm gegeven. Daarna was het aan Orrefors om er hun ongeëvenaarde vakmanschap op los te laten en ons idee om te zetten in realiteit".

De experts van Orrefors gingen de uitdaging gretig aan. Het resultaat is een van de ongebruikelijkste en arbeidsintensiefste objecten in de 110-jarige geschiedenis van de glasfabriek. Het vervaardigen van de middenconsole was zelfs voor de ervaren experts van Orrefors een ongekende uitdaging. Volgens traditioneel gebruik worden de mallen voor het kristal met de hand gemaakt van dikke planken hout van de elzenboom. Na het gieten wordt het glas zorgvuldig gepolijst, voor een kristalheldere schittering als eindresultaat.

Volvo

Om aan de vereiste sterkte te kunnen voldoen, is het eindproduct op drie plaatsen aan elkaar vastgezet in de werkplaats voor conceptauto's van Volvo Cars. "Het kristalwerk in de conceptauto wordt niet in productie genomen. Maar het biedt wel perspectieven om in de toekomst op een kleinere schaal kristal in auto's te verwerken. Maar we wachten eerst af hoe onze klanten reageren op dit idee", zegt Steve Mattin.

Hoewel de middenconsole vooral een toonbeeld van artistieke vrijheid is, zijn de functies tot in het kleinste detail uitgedacht. Naast de bestuurderstoel snijdt de console recht door het instrumentenpaneel. Het bovenste gedeelte vormt het navigatiescherm en zit op exact dezelfde hoogte als de instrumentenbediening voor de bestuurder.

Volvo Volvo Volvo
 
Websitewww.volvocars.nl
Deel via