20 oktober 2008
Mini E

Mini E

Mini doet test met elektrische auto

20 oktober 2008 | De BMW Group zet een testvloot van vijfhonderd elektrische voertuigen in die door particulieren en bedrijven in het dagelijks verkeer worden gebruikt. Het gaat om de MINI E, die de energie voor zijn 150 kW / 204 pk sterke elektromotor uit lithium-ion-accu's haalt. De emissievrije MINI maakt zijn officiële werelddebuut op 19 en 20 november tijdens de Los Angeles Motorshow.

De elektrische aandrijving zorgt voor een trekkracht van 220 Nm en maakt een traploze acceleratie van 0 naar 100 km/u in 8,5 seconden mogelijk; de topsnelheid is elektronisch afgeregeld op 152 km/u. Het voor MINI typerende rijplezier is volgens de fabrikant behouden omdat het onderstel is afgestemd op de veranderde gewichtsverdeling van de auto. Ook de stabiliteitscontrole DSC is aan het hogere gewicht van 1.465 kg aangepast.

Mini E

Met de lichtgewicht accu's, die speciaal voor gebruik in auto's zijn ontwikkeld, komt de elektrisch aangedreven MINI ongeveer 200 kilometer ver. Rond de MINI E heeft de BMW Group een pilotproject opgezet in de Amerikaanse staten Californië, New York en New Jersey. Alle deelnemers sluiten een leasecontract van een jaar af, met een optie op verlenging. Aan zowel de west- als de oostkust is een ondersteuningspunt ingericht waarvan de medewerkers speciaal zijn opgeleid om de elektrische componenten van de MINI E te onderhouden.

Alle berijders (zowel bedrijven als particulieren) koppelen hun rijervaringen terug naar de ontwikkelingsafdeling. Na afloop van de proef onderwerpt BMW Group de MINI's aan een nauwkeurig technisch onderzoek.

Mini E

Tijdens diverse crashtests is aangetoond dat de accu's onbeschadigd blijven, zelfs bij een zware aanrijding. De accu's zijn ingebouwd op de plaats waar in de normale MINI de achterbank zit. Als tweezitter garandeert de MINI E daarmee een optimale gewichtsverdeling. Opladen gaat – net als met een mobiele telefoon of een laptop – met een stekker in het stopcontact. Alle berijders krijgen in hun garage een zogeheten Wallbox geïnstalleerd. Daarmee is de MINI E na tweeënhalf uur volledig opgeladen. Doordat de elektromotor ook remenergie terugwint, is de actieradius 20 procent groter.

 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!