4 september 2008
Toyota HiLux (2004 - 2015)

Toyota HiLux (2004 - 2015)

Toyota HiLux aangepast voor modeljaar 2009

4 september 2008 | De Toyota HiLux is verbeterd voor modeljaar 2009. Van voren benadrukt de nieuwe trapeziumvormige grille met een verchroomde strip de robuuste uitstraling van de Toyota Hilux. Tevens geeft de nieuwe grille het familieverband met de overige SUV's uit de Toyota range aan. De bumper is eveneens opnieuw ontworpen en heeft nu een grotere en bredere koelopening, zodat het zwaartepunt lager lijkt te liggen. Van de voorbumper lopen krachtige lijnen naar de achterzijde, die nog extra worden geaccentueerd door de nieuw ontworpen 15 inch lichtmetalen velgen (SX en SR uitvoeringen) en totaal nieuwe 17 inch lichtmetalen velgen (optioneel op de SR uitvoering).

Vanaf de "minor change" zijn twee nieuwe carrosseriekleuren leverbaar: Island Blue Metallic en Jarrah Bronze Metallic. De Dubbele Cabine SX en SR uitvoeringen zijn nu standaard uitgevoerd met stijlvol getint glas op de tweede zitrij en op de achterruit.

Voortaan biedt de Hilux onder andere een nieuw ontworpen 4-spaaks stuurwiel, nieuwe stuurwielbediening voor het audiosysteem en nieuwe toetsen voor het multi-informatiedisplay (Dubbele Cabine). Op de SX en SR uitvoeringen zijn het stuurwiel en de pookknop in leder uitgevoerd. Het instrumentenpaneel is verbeterd en is nu voorzien van duidelijkere indicatoren. De aandacht voor details heeft geresulteerd in beter leesbare bediening van de verlichting en ruitenwissers en een nieuw ontworpen, meer ergonomische schakelconsole voor de handgeschakelde transmissie.

Toyota HiLux (2004 - 2015)

De nieuwe automatische airconditioning (SR uitvoering) heeft gemakkelijke druktoetsen met een digitaal display. De geselecteerde temperatuur, ventilatie en luchttoevoer worden duidelijk weergegeven op het LCD-scherm, terwijl stof en pollen worden geweerd door het uiterst efficiënte interieurfilter. De Dubbele Cabine 3.0 D-4D SR uitvoering is uitgerust met nieuwe sportstoelen.

De Hilux is leverbaar met twee dieselmotoren: de 2.5 D-4D en de 3.0 D-4D. De 2.5 D-4D, met 120 pk en een koppel van 325 Nm, is leverbaar voor 2WD- en 4WD-uitvoeringen met handgeschakelde transmissie met 5 versnellingen. Zelfs bij lage toerentallen (vanaf 1.600 tpm) levert dit werkpaard een koppel van ten minste 300 Nm. In de gecombineerde cyclus heeft de nieuwe Hilux 2.5 D-4D (modeljaar 2009) een brandstofverbruik tussen de 7,4 liter/100 km en 8,3 liter/100 km, afhankelijk van de gekozen uitvoering (volgens EC-norm).

De 3,0 liter D-4D, die alleen beschikbaar is op de Hilux Dubbele Cabine, heeft 171 pk. Het motorkoppel is in de automatische uitvoering met 17 Nm opgevoerd naar 360 Nm, tussen de 1.400 en 3.400 tpm. De 3.0 D-4D beschikt standaard over vierwielaandrijving en biedt de keuze uit een handgeschakelde transmissie met 5 versnellingen of een nieuwe automatische transmissie met 5 versnellingen, die gebruik maakt van een AI (Artificial Intelligence)-schakelregeling om het schakelpatroon af te stemmen op de rijstijl van de bestuurder en de wegomstandigheden. Dit systeem, dat door Toyota is ontwikkeld, kan de hellingshoek berekenen en het rijgedrag van de bestuurder inschatten en ondersteunen.

Toyota HiLux (2004 - 2015)

De trekkracht wordt op de 3.0 D-4D nog verder vergroot door de ingenieuze Swirl Control. Dit systeem optimaliseert de lucht/brandstofverhouding bij lage toerentallen, waardoor er meer koppel beschikbaar komt zonder dat er hoeft te worden geaccelereerd. Het zorgt daarnaast voor lagere emissies en een lager brandstofverbruik, dat varieert van 8,3 voor de handgeschakelde transmissie met 5 versnellingen en een verbeterde 8,9 liter/100 km voor de nieuwe automatische transmissie met 5 versnellingen (volgens EC-norm; was 9,4 voor de vorige automatische transmissie met 4 versnellingen). De nieuwe Hilux 3.0 D-4D heeft een topsnelheid van 170 km/h voor de handgeschakelde transmissie en 175 km/h voor de automatische transmissie.

De vernieuwde Hilux (modeljaar 2009) is nu leverbaar met een nieuwe afsluitbare achterklep (Xtra en Dubbele Cabine), die kan worden gebruikt wanneer de auto wordt afgedekt met een hardtop. Er is ook een uitgebreid assortiment accessoires verkrijgbaar, van pushbars tot trekhaken en zelfs lederen bekleding. Vehicle Stability Control (VSC) is nu optioneel op de Hilux 3.0 D-4D SR uitvoering, wat zorgt voor actieve veiligheid en verbeterde rijeigenschappen.

De Dubbele Cabine heeft een complete upgrade van het passieve veiligheidssysteem ondergaan. Naast airbags voor de bestuurder en passagier zijn nu ook side airbags voor de bestuurder en passagier en curtain airbags voor de eerste en tweede zitrij leverbaar.