10 juni 2008
 

BMW Vision GINA Light

BMW onthult Vision GINA Light

10 juni 2008 | BMW gunt de buitenwereld een blik in de toekomst met de onthulling van de BMW Vision GINA Light. De sportieve roadster is ontstaan volgens BMW's vernieuwende GINA-designfilosofie.

De tweezits roadster is de belichaming van de BMW's GINA-designfilosofie. De voor-, achter- en zijkanten – inclusief de deuren – vormen een vrijwel naadloos, ononderbroken geheel. Het GINA Light Visionary Model heeft geen afzonderlijke voorbumper, motorkap, zijpanelen, deuren, wielkasten, dak en kofferdeksel zoals een productieauto. In plaats daarvan is er een nieuwe structuur met een minimum aan componenten. Een duurzaam gaasdoek, dat bestand is tegen uitrekken, is om een metalen frame gespannen. Dit nieuwe materiaal geeft designers meer vrijheid op het gebied van vormgeving en functionaliteit. De koplampen zijn door het weefsel aan het zicht onttrokken als ze niet ingeschakeld zijn. Elementen als knipperlichten zijn verscholen en de positie ervan blijft geheim totdat het oranje licht door de textiele huid heen schijnt.

BMW Vision GINA Light

Bovendien zijn sommige substructuren verplaatsbaar, zodat de bestuurder de flexibele huid van de auto aan verschillende situaties kan aanpassen. Ook kan het achterste deel van het GINA Light Visionary Model van vorm veranderen en als spoiler dienen, zodat meer neerwaartse kracht en grip ontstaat als de bestuurder tijdelijk hogere prestaties verlangt.

In het interieur van het GINA Light Visionary Model zijn flexibiliteit, vorm en functie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met het inschakelen van bepaalde functies verandert de bestuurder ook het uiterlijk van de elementen in de auto. Als de auto geparkeerd staat, bevinden het stuurwiel en het instrumentarium zich in een ruststand. Zo kan de bestuurder zo gemakkelijk mogelijk instappen. De stoel zet zich automatisch in de optimale positie zodra iemand erop plaatsneemt en de hoofdsteun komt uit de rugleuning omhoog. Tegelijkertijd bewegen het stuurwiel en het instrumentarium zich in de richting van de bestuurder.

BMW Vision GINA Light

Het gaasdoek dat het exterieur van de roadster bedekt, loopt vloeiend door in het interieur en het materiaal komt terug op de interieurpanelen. Bestuurder en passagier kijken naar buiten door een vlakke voorruit. De verticale stijl in het midden doet denken aan de gedeelde voorruit van traditionele roadsters. Binnenspiegel en buitenspiegels zijn in het raamframe geïntegreerd.

GINA is de afkorting van Geometry and Functions in 'N' Adaptions, waarbij de 'N' voor wiskundige oneindigheid staat. Het stelt de designers en ontwikkelingsexperts van BMW in staat om bestaande principes en gebruikelijke methodes los te laten. De GINA-filosofie heeft eerder al geleid tot de karakteristieke vouwen in het plaatwerk van de BMW Z4. Verder is bijvoorbeeld het gehele iDrive-bedieningsconcept voortgekomen uit deze denkwijze.

BMW Vision GINA Light

De auto als geheel belichaamt echter een toekomstdenken; daarin verschilt het GINA Light Visionary Model van een conceptauto. Het is geen voorproefje op toekomstige productiemodellen, maar een platform voor nieuwe ideeën, technieken, materialen en functies. Zo laat de BMW Group zien hoe het zijn creativiteit inzet om de mens op de lange termijn mobiel te houden.

BMW Vision GINA Light BMW Vision GINA Light BMW Vision GINA Light BMW Vision GINA Light
 
Websitewww.bmw.nl
Deel via