19 april 2008
Audi Q5

Audi Q5

Audi onthult Q5

19 april 2008 | Audi onthult de Q5, een middelgrote SUV die onder de Q7 komt. De Audi Q5 maakt zijn debuut met een benzinemotor en twee TDI's. Alle krachtbronnen hebben directe inspuiting en een turbo.

De afmetingen van de Audi Q5 geven al aan dat het om een SUV met bijzondere proporties gaat. Met een lengte van 4,63 m, een breedte van 1,90 m en een hoogte van slechts 1,66 m oogt de Audi Q5 sportief. De wielbasis van 2,81 m, zorgt voor een zeer ruim interieur. De leuningen van de achterste zitplaatsen zijn verstelbaar en met één beweging vanuit de kofferruimte plat te leggen. Daarmee groeit de laadruimte van 520 naar 1.450 liter inhoud. Audi levert optioneel een over 100 mm verschuifbare achterbank met doorlaadsysteem.

Audi Q5

De Audi Q5 is standaard uitgerust met een elektromechanische parkeerrem, een intelligente chipsleutel, een audiosysteem, automatische airconditioning en een display in het instrumentenpaneel dat onder meer de meest ideale versnelling aangeeft en adviezen om zo efficiënt mogelijk te rijden. Een groot, centraal geplaatst beeldscherm behoort ook tot de standaarduitrusting. Audi heeft het MMI bedieningssyteem verfijnd. Op het gebied van multimedia is het systeem uit te breiden met een Bluetooth-functie, een DVD-speler, een TV-tuner, spraakbediening, aansluiting voor een iPod en een hifi-systeem dat door de Deense specialist Bang & Olufsen werd ontwikkeld.

Andere leverbare opties zijn het Audi parking system advanced met camera, Audi lane assist en Audi side assist, die de bestuurder waarschuwen bij het veranderen van rijstrook, en de adaptive cruise control. Instappen en starten zonder sleutel kan met advanced key, er is een controlesysteem voor de bandenspanning, een glazen panoramadak, airconditioning met drie klimaatzones, zonneschermen voor de achterste zijruiten, Audi adaptive light bochtenverlichting, een elektrisch bedienbare achterklep en een wegklapbare trekhaak. De grootlichtassistent schakelt automatisch van groot- naar dimlicht en de voorstoelen zijn naar wens elektrisch te bedienen, te verwarmen en te koelen.

Audi Q5

De 115 kW (211 pk) sterke 2.0 TFSI is volledig nieuw ontwikkeld. Het maximale koppel van 350 Nm is tussen 1.500 en 4.200 toeren beschikbaar. Met deze 2.0 TFSI snelt de Audi Q5 vanuit stilstand in 7,5 seconden naar 100 km/h en bereikt een topsnelheid van 216 km/h. Het gemiddelde verbruik bedraagt 8,5 l/100 km.

De 2.0 TDI is goed voor 125 kW (170 pk) en een koppel van 350 Nm tussen 1.750 en 2.500 toeren. Met deze tweeliter TDI accelereert de Q5 in 9,7 seconden naar 100 km/h, de topsnelheid is 202 km/h, terwijl het gemiddelde verbruik 6,6 l/100 km is.

Audi Q5

De sterkste motor is de 3.0 TDI, een V6 diesel die 174 kW (240 pk) levert. Het koppel van 500 Nm is tussen 1.500 en 3.000 toeren beschikbaar. In 6,7 seconden bereikt de Q5 100 km/h, om vervolgens door te gaan naar de topsnelheid van 223km/h. De drielitermotor neemt genoegen met 7,1l/100 km.

De 2.0 TDI is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak, terwijl de 2.0 TFSI en de 3.0 TDI leverbaar zijn met S tronic, een nieuwe transmissie met dubbele koppeling en zeven overbrengingen. Deze versnellingsbak schakelt in honderdsten van een seconden.

Audi Q5

De permanente vierwielaandrijving quattro verdeelt de aandrijfkracht onder normale omstandigheden in een verhouding van 40 : 60 over de voor- en achteras. Indien nodig, kan maximaal 65 procent naar de voorwielen of 85 procent naar de achterwielen. De multilink wielophanging is grotendeels van aluminium en 17-inch lichtmetalen wielen zijn standaard. Optioneel zijn wielen tot een grootte van 20 inch leverbaar.

Het elektronische stabilisatiesysteem ESP is doorontwikkeld en aangevuld met nieuwe functies. Via een sensor herkent ESP of er een dakdrager is gemonteerd, waardoor het zwaartepunt verandert. In dat geval grijpt het systeem eerder in. Een systeem dat assisteert bij bergafwaarts rijden en extra programma's om het off road rijden gemakkelijker te maken zijn standaard. De maximale aanhangerlast bedraagt 2.000 kg.

Audi Q5

Met het optionele regelsysteem Audi drive select wordt de nieuwe Audi Q5 dynamischer en sportiever. Het systeem stuurt diverse componenten aan en is in bouwstenen leverbaar. De bediening verloopt via de MMI, waarbij de bestuurder kan kiezen uit comfortabel, automatisch of sportief. Daarnaast is via de MMI een vierde, vrij programmeerbare modus beschikbaar.

Het Audi drive select systeem is leverbaar met twee componenten: een elektronische regeling van de schokdempers en Audi dynamic steering. Daarmee is zowel de mate van bekrachtiging als de overbrenging van de besturing volledig variabel, afhankelijk van de snelheid van de auto. In het grensbereik stabiliseert dynamic steering de Audi Q5 in samenwerking met ESP door middel van razendsnelle stuuringrepen.