2 april 2008
Seat Ibiza

Seat Ibiza

Seat onthult nieuwe Ibiza

2 april 2008 | De Ibiza wordt het eerste model binnen de Volkswagen Groep dat gebruikmaakt van een nieuw platform dat speciaal voor dit segment is ontwikkeld. Dit nieuwe platform claimt een betere stabiliteit en een hoog veiligheidsniveau voor de inzittenden.

De Seat Ibiza is de eerste productieauto die volledig is ontworpen onder de supervisie van Luc Donckerwolke. De Chief Designer van Seat heeft een veel agressiever silhouet getekend, waaraan de nieuwe Ibiza zijn herkenbare 'looks' te danken heeft.

Seat Ibiza

Het ontwerp markeert een nieuwe designtaal waarin krachtige, geometrische lijnen centraal staan. Het voorkomen van de Ibiza is compleet vernieuwd, waarbij vooral het nieuwe front en de duidelijke "Dynamic Line", het handelsmerk van Seat, opvallen. Dankzij Seat's nieuwe "Arrow Design" concept zijn de koplampclusters en de grille onder de voorste rand van de motorkap geplaatst, waardoor een pijlvormig ontwerp in het front kon worden verwerkt. Tegelijkertijd zorgt de Dynamic Line aan de zijkant voor een duidelijk en opvallend stylingdetail.

De toegenomen afmetingen hebben er voor gezorgd dat het sportieve design van het vijfdeurs koetswerk praktischer is geworden. De nieuwe Ibiza is 4.052 mm lang, 1.693 mm breed en 1.445 mm hoog. De wielbasis meet 2.469 mm – een toename van 7 mm – en de spoorbreedten vóór en achter zijn met 30 en 33 mm gegroeid, tot respectievelijk 1.465 en 1.457 mm. Naast een extra ruim interieur heeft de extra lengte geresulteerd in een kofferbakinhoud die met 25 liter is uitgebreid tot in totaal 292 liter.

Seat Ibiza

Het dashboard heeft als opvallende accenten nieuwe uitstroomopeningen voor de ventilatie. Daarnaast is er een gecombineerd USB/Aux-in systeem leverbaar waarop een iPod, een MP3-speler of vergelijkbare technologie met dataopslag aangesloten kan worden. In het midden van het dashboard kan de Ibiza geleverd worden met een voorziening waarop een portabel navigatiesysteem aangesloten kan worden.

De nieuwe, vierde generatie Seat Ibiza is leverbaar met Hill Hold Control, een hulpmiddel dat er voor zorgt dat de auto op hellingen twee seconden blijft staan nadat het rempedaal is losgelaten en alvorens het gaspedaal wordt beroerd. Tevens is voor de Ibiza een nieuwe Fog Lamp Cornering functie leverbaar, waarbij de afzonderlijke mistlampen in een bocht automatisch worden ingeschakeld, ter verbetering van het zicht. Wanneer de richtingaanwijzer wordt ingeschakeld bij snelheden lager dan 40 km/u of wanneer het stuurwiel een bepaalde stuuruitslag bereikt, wordt automatisch de mistlamp aan die kant van de auto geactiveerd voor extra zicht in de bocht.

Seat Ibiza

De motorenreeks voor de nieuwe Ibiza biedt zes keuzemogelijkheden: drie benzine- en drie dieselmotoren. De 1.2 (70 pk), 1.4 (85 pk) en 1.6 (105) benzinemotoren zijn alle uitgerust met vier kleppen per cilinder. Alle drie zijn ze standaard gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak en onderscheiden ze zich door CO2-emissies die onder de 160 g/km uitkomen.

Aan de basis van de diesel-reeks staat de 1.4 TDI. Daarnaast levert Seat voor de Ibiza een 1.9 TDI met 90 en 105 pk. De drie diesels zijn te bestellen in combinatie met een handgeschakelde vijfversnellingsbak.

Seat Ibiza

Tot slot heeft Seat voor de nieuwe Ibiza drie uitrustingsniveaus samengesteld: Reference, Stylance en Sport. De Reference basisuitvoering krijgt standaard ABS evenals een airbag voor de bestuurder en voorpassagier, nieuwe zijairbags met borstkas- en hoofdbescherming, elektrisch bedienbare ramen vóór, op afstand bedienbare centrale portiervergrendeling, een radio/CD/MP3-speler en tal van andere features.