25 januari 2008
 

Smart ForTwo (2007 - 2014)

Zuinig van LA naar Detroit met Smart ForTwo en Mercedes E-Klasse

25 januari 2008 | In een bijzondere lange-afstandstest toonden de Smart ForTwo en de Mercedes-Benz E-Klasse hun kwaliteiten aan op het gebied van zuinigheid. Op een route van Los Angeles via Chicago naar Detroit, waar op dat moment de jaarlijkse North American International Auto Show (NAIAS) gehouden werd, bewezen beide modellen hun brandstofbesparende eigenschappen onder normale praktijkomstandigheden. Op de route van 4.400 kilometer verbruikte de Smart ForTwo mhd gemiddeld 4,8 liter per 100 km. De twee Smarts ForTwo cdi namen genoegen met gemiddeld 3,9 liter en de flink grotere E-Klasse had niet meer dan 5,8 liter brandstof per 100 km nodig.

De route vanuit het Smart house in Venice, een hippe wijk van Los Angeles, naar Detroit nam zeven dagen in beslag. Een groot deel van de rit werd afgelegd via de beroemde Route 66, waarbij de twee Smarts ForTwo cdi, de Smart ForTwo mhd en de Mercedes-Benz E-Klasse Bluetec afwisselend werden bestuurd door journalisten uit Duitsland, Italië en de Verenigde Staten. Ze reden over verlaten snelwegen, door woestijnen, via bergpassen en door drukke steden. Winterse weersomstandigheden met vers gevallen sneeuw en temperaturen die daalden tot min 15 graden Celcius maakten het extra lastig.

Smart ForTwo (2007 - 2014)

Met zijn 1-litermotor en een vermogen van 52 kW / 71 pk liet de Smart ForTwo mhd zien dat een verbruik van minder dan vijf liter per 100 km onder normale omstandigheden haalbaar is: het gemiddeld verbruik bedroeg 4,8 liter per 100 km. Dit resultaat is te danken aan een nieuwe start-stop-functie, die de motor volledig uitschakelt wanneer er niet wordt gereden, bijvoorbeeld bij verkeerslichten of bij stop-and-go-verkeer. Zo snel het rempedaal wordt losgelaten, wordt de motor automatisch weer gestart en kan de reis zonder merkbare vertraging worden voortgezet.

Dankzij de kleinste direct ingespoten dieselmotor ter wereld met een vermogen van 33 kW/45 pk verbruikte de compacte tweedeurs slechts 3,9 liter per 100 km onder normale omstandigheden, waarbij er op een tank zo'n 850 kilometer kon worden afgelegd.

Smart ForTwo (2007 - 2014)

Op de rit naar Detroit bleek de 165 kW / 224 pk sterke drieliter V6 in de Mercedes E-klasse minstens zo zuinig als een viercilinder. Het gemiddeld verbruik bedroeg 5,8 liter per 100 km. Inmiddels is de Bluetec-technologie ook in Europa leverbaar in de E300 Bluetec. De benzineversie van de milieuvriendelijke Smart ForTwo wordt vanaf deze maand in de VS geleverd.

 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!