14 januari 2008
 

Saab 9-4X

Saab toont 9-4X BioPower Concept

14 januari 2008 | Saab onthult op de North American International Auto Show in Detroit de 9-4X BioPower Concept. De auto richt zijn vizier op het groeiende segment van de crossovers.

Het design van de Saab 9-4X BioPower Concept weerspiegelt het Scandinavische principe van de eenvoud van vormen. Frisse en ononderbroken lijnen kenmerken de carrosserie van de 9-4X BioPower Concept, die vrij is van details als lijsten, strips en dakrails. De vormgeving van de voorzijde en het interieur van de Saab 9-4X BioPower Concept vindt zijn inspiratie in Saabs conceptauto Aero X.

Saab 9-4X

De 2,0-liter viercilinder turbomotor realiseert bij een relatief kleine cilinderinhoud veel vermogen. Hij levert op bio-ethanol (E85) 300 pk (221 kW) en heeft dan een maximumkoppel van 400 Nm. In vergelijking tot het rijden op benzine heeft rijden op E85 minder CO2-uitstoot tot gevolg.

Voor de eerste keer combineert Saab de compacte aluminium viercilinder BioPower-motor, inclusief turbotechniek, directe inspuiting en variabele kleptiming en Saab XWD met de brandstof E85 (85 procent bio-ethanol, 15 procent benzine).

Saab 9-4X

Een actief managementsysteem verdeelt koppel via een elektronisch gestuurd sperdifferentieel (eLSD) niet alleen over beide assen, maar ook over de achterwielen.

Het dashboard van de Saab 9-4X BioPower is gericht op de bestuurder. Opvallend is de op de Aero X geïnspireerde clear zone, die zich uitstrekt vanaf de middenconsole tot de hoofddisplay van de auto. In de clear zone bevinden zich slechts de verzonken startknop en bedieningsknoppen voor het infotainmentsysteem. De karakteristieke groene verlichting van de instrumenten verwijst naar Saabs luchtvaartverleden, net als de schaalverdeling als die van een hoogtemeter en de stuurwielbekleding dat doen.

Saab 9-4X

Saab-designers werkten samen met Saab Salomon Big Mountain-topskiërs om tot een innovatief opbergsysteem voor ski's en bijbehorende uitrusting aan de auto te komen. De achterzijde van de bagageruimte heeft een uitschuifbaar gedeelte voorzien van een uitklapbare aluminium skihouder, die geschikt is voor het opbergen van drie paar ski's plus stokken. Skischoenen kunnen opgeborgen worden in een verwarmbaar compartiment onder de bagageruimte. Voor maximale functionaliteit is de gehele bagageruimte bekleed met een waterresistente en krasbestendige rubberlaag.

Saab 9-4X Saab 9-4X Saab 9-4X Saab 9-4X
 
Websitewww.saab.nl
Deel via
 
 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!