17 december 2007
 

Honda ASIMO

Honda onthult samenwerkende menselijke robots

17 december 2007 | Dankzij een reeks nieuwe technieken kan ASIMO, de menselijke robot van Honda, zelfstandig samenwerken met mensen en andere ASIMO's. De innovaties brengen Honda een stap dichterbij de ontwikkeling van een menselijke robot die het leven thuis en op het werk kan veraangenamen.

Een van de nieuwe technieken maakt het mogelijk dat meerdere ASIMO's gezamenlijk een taak op zich kunnen nemen, zodat ze zonder onderbreking service kunnen verlenen aan mensen. Als een ASIMO bijvoorbeeld opgeladen moet worden, neemt een andere ASIMO de taak tijdelijk van hem over. De via een netwerk aan elkaar gekoppelde ASIMO's bepalen eerst welke robot het dichtst in de buurt is van de locatie waar bepaalde taken uitgevoerd moeten worden. Daarna berekenen ze wat de meest efficiënte manier is om de taken over de ASIMO's te verdelen, rekening houdend met de resterende accuenergie.

Honda ASIMO

Overigens kan de vernieuwde ASIMO zich zelfstandig naar het oplaadpunt begeven en zich aansluiten. Dankzij een nieuwe intelligente functie botst hij onderweg niet tegen passanten op. Als ASIMO met zijn camera-ogen een tegemoetkomend persoon ziet, stapt hij opzij, wacht en verleent met een handgebaar voorrang. Ook kan hij via een aangepaste route doorlopen op basis van het verwachte pad van de naderende persoon.

Om de nieuwe technieken te testen, doet ASIMO op het hoofdkantoor van Honda in Aoyama dienst als gastheer. In de lobby op de tweede verdieping van het pand bieden ASIMO's op werkdagen tussen 3 en 5 uur 's middags ononderbroken service aan gasten. De ASIMO's begeleiden bezoekers en voorzien ze van versnaperingen. Honda bekijkt nog tot en met januari 2008 hoe goed ASIMO het aankan om in een levensechte situatie te werken. Uiteindelijk kan ASIMO zijn nut niet alleen op kantoren, maar ook bij mensen thuis bewijzen. De menselijke robot kan dan ook ondersteuning bieden in het huishouden.

Honda ASIMO

Om ASIMO intelligenter en geschikter te maken voor de omgang met mensen, werkt het Honda Research Instituut Europa (HRI-EU) sinds kort samen met het nieuw opgerichte Instituut voor Cognitie en Robotica aan de Duitse Bielefeld Universiteit. Het ultieme doel van Honda is het ontwikkelen van een robot die mensen echt kan helpen, door hulpbehoevenden bij te staan of door in omgevingen te werken die te gevaarlijk zijn voor mensen. Nu al kan ASIMO mensen herkennen en handen schudden, traplopen, rennen (met 6 km/uur), dienbladen oppakken en lopen en bochten maken met een trolley.

Honda ASIMO Honda ASIMO
 
Websitewww.asimostudio.com
Deel via