2 november 2007
 

Saab Driver Attention Warning System

Saab helpt bestuurders vooruit te kijken

2 november 2007 | Het in ontwikkeling zijnde Saab Driver Attention Warning System gaat twee van de meest voorkomende oorzaken van ongevallen tegen: bestuurders die in slaap vallen of niet voldoende opletten. Het systeem houdt de bestuurder alert met een combinatie van tekstuele en gesproken waarschuwingen, of met vibraties in het stoelkussen.

Het Driver Attention Warning System grijpt in zodra het onoplettendheid of slaperigheid bij de bestuurder detecteert. Dat gebeurt niet zoals bij andere systemen door het gedrag van de bestuurder af te meten aan een plotselinge stuurbeweging. Het systeem van Saab detecteert juist het ontstaan van concentratieverlies en niet pas de (directe) gevolgen ervan.

In het interieur worden twee kleine infraroodcameras gemonteerd: een onder in de voorruitstijl bij de bestuurder en een centraal in het midden van het dashboard. Beide camera's zijn gericht op de ogen van de bestuurder. Speciale software analyseert de beelden op de beweging van de oogleden. Het systeem geeft vervolgens meerdere alarmsignalen als uit die beweging blijkt dat de bestuurder slaperig wordt of niet naar de weg kijkt. Het systeem werkt ook als de bestuurder een zonnebril draagt.

Saab Driver Attention Warning System

Het systeem van Saab maakt gebruik van een verfijnd algoritme waartegen het aantal bewegingen van de oogleden wordt afgezet. Als de camera's zien dat de bestuurder zijn ogen voor langere tijd dichthoudt, en dus mogelijk slaperig is treedt een serie van drie alarmsignalen in werking.

Het eerste alarm bestaat uit een geluidssignaal en de tekst Tired? (Moe?) in de display van de boordcomputer in het instrumentenpaneel. Als het patroon waarmee de bestuurder met zijn ogen knippert niet verandert, klinkt een gesproken waarschuwing door de speakers van het audiosysteem, dat bevestigt dat de bestuurder vermoeid is. Als de bestuurder zich nog steeds niet herstelt, volgt er een luider alarmsignaal. Bovendien meldt een stem de bestuurder dat hij zodanig vermoeid is dat het gevaar oplevert en hij er goed aan doet te stoppen als dat veilig mogelijk is. Dat bericht kan alleen worden weggedrukt met een knop op het dashboard. Het systeem wordt dan onmiddellijk herstart.

De camera's nemen ook de oog- en hoofdbewegingen van de bestuurder waar. Als zijn blik wegdraait van het belangrijkste aandachtsgebied, het gedeelte van de voorruit recht voor de bestuurder, begint een tijdmeting. Als de bestuurder zijn hoofd of blikveld niet binnen twee seconden naar het aandachtsgebied terugdraait, vibreert het kussen in de bestuurdersstoel totdat zijn blik correspondeert met de richting waarin de auto zich voortbeweegt.

Saab Driver Attention Warning System

Het systeem is geavanceerd genoeg om onderscheid te maken tussen onoplettendheid en het wegdraaien van de ogen om in de spiegels of in de bocht te kijken. De tijdmeting zal dan langer doorlopen voordat het stoelkussen begint te trillen.

Saab Driver Attention Warning System Saab Driver Attention Warning System
 
Websitewww.saab.nl
Deel via