14 september 2007
Audi A4

Audi A4

Nieuwe Audi A4 ook als zuinig e-model

14 september 2007 | De Audi A4 2.0 TDI e Concept verbruikt gemiddeld slechts 4,9 l/100 km. Dit resulteert in een CO2-uitstoot van 129 g/km en daarmee zit hij nu al onder de Europese norm die pas in 2012 van kracht wordt. De 105 kW/143 pk sterke motor is dankzij het geavanceerde inspuitsysteem met piezo-injectoren en verbrandingskamersensoren zeer efficient.

Het ultra low emission system werkt met het biologisch afbreekbare additief AdBlue, dat in kleine hoeveelheden wordt ingespoten in de DeNOx-katalysator. Het systeem bestaat verder uit tweeweg-katalysatoren, een elektronisch geregeld Dieselpartikelfilter en een uitlaatgasrecirculatiesysteem. Het ultra low emission system zorgt onder meer voor een 90% lagere NOx-uitstoot.

Er zijn meer technieken die bijdragen aan de gunstige emissiewaarden van de Audi A4 2.0 TDI e Concept. Zo beschikt hij over een handgeschakelde zesversnellingsbak met sterk verminderde interne wrijving. De overbrengingsverhoudingen van de derde tot en met zesde versnelling zijn bovendien iets langer en op het dashboard geeft een indicator aan welke versnelling het best gebruikt kan worden voor een zo laag mogelijk verbruik.

Audi A4

De A4 2.0 TDI e Concept beschikt ook over een start-stop-systeem. Dit zorgt ervoor dat de motor uitschakelt als de auto tot stilstand komt en de versnellingsbak in neutraal wordt gezet. Bij stadsritten gebeurt dit vaak. Door de koppeling in te trappen wordt een speciale startmotor geactiveerd. In tweetiende van een seconde start deze de TDI-motor weer.

De A4 2.0 TDI e Concept beschikt ook over microhybride-techniek. Dat betekent dat energie die vrijkomt bij het uitrollen en remmen wordt opgevangen. In een speciale omvormer wordt kinetische energie omgezet in elektrische energie. Deze wordt opgeslagen in een duurzame en onderhoudsvrije gel-accu.

Ook aan het energiegebruik van diverse grootverbruikers is veel aandacht besteed. De stuurbekrachtiging werkt met een speciale pomp, die het energieverbruik met zon 50% vermindert ten opzichte van een conventionele bekrachtiging en de airconditioning gebruikt dankzij vele detailwijzigingen 20% minder energie dan voorheen. Ondanks alle energiebesparende maatregelen heeft de A4 2.0 TDI e Concept een topsnelheid van 215 km/h en de 0-100 duurt 9,3 seconden.

Audi A4

Medio 2008 start Audi met de levering van de schone dieselmodellen. De 3.0 TDI motor met het ultra low emission system wordt dan leverbaar in de A4. De 3.0 TDI in dit model is goed voor een vermogen van 176 kw/240 pk en een koppel van 500 Nm. Ook de Audi Q7 wordt leverbaar met deze 3.0 TDI. In dit model bedraagt het maximale koppel 550 Nm. Het ultra low emission system komt op termijn ook beschikbaar voor andere Audi-modellen.