25 juli 2007
 

Volvo FlexiFuel

Volvo start bio-ethanol offensief

25 juli 2007 | Volvo breidt het aanbod van FlexiFuel varianten sterk uit. Begin volgend jaar introduceert de Zweedse fabrikant twee nieuwe, voor bio-ethanol geschikte krachtbronnen. Nog dit najaar worden de Volvo V70 en S80 leverbaar met een tweeliter viercilinder FlexiFuel motor. Begin 2008 volgt een 200 pk sterke vijfcilinder turbomotor voor beide modellen.
Volvo FlexiFuel

De vijfcilinder staat voor begin 2008 op het programma, maar eind 2007 komt Volvo al met een viercilinder FlexiFuel-krachtbron voor de V70 en S80. De 2.0F-motor is geschikt gemaakt voor E85-brandstof en levert 145 pk (107 kW) en een koppel van 185 Nm. De FlexiFuel-motor in de S40, V50 en C30 is eveneens een viercilinder. Deze 1.8F heeft een cilinderinhoud van 1,8 liter, levert 125 pk (92 kW) en heeft 165 Nm koppel.

Volvo FlexiFuel

Volvo's FlexiFuel-motoren zijn gebaseerd op de bestaande benzinemotoren. Omdat bio-ethanol voor bepaalde materialen agressiever is dan benzine, zijn er enkele aanpassingen nodig. De krachtbronnen zijn daarom voorzien van andere brandstofslangen, kleppen en pakkingen. De injectoren zijn versterkt en zodanig aangepast dat ze meer brandstof tegelijk kunnen inspuiten. Dit is nodig omdat de energieopbrengst van E85-brandstof lager is dan die van gewone benzine. Verder is het motormanagement aangepast voor E85: het systeem bepaalt automatisch de samenstelling van de brandstof in de tank en past het verbrandingsproces hierop aan.

Volvo FlexiFuel

Bio-ethanol is een duurzame, vernieuwbare brandstof die voornamelijk gemaakt wordt van biomassa als mais, tarwe, suikerbiet en cellulose. Wanneer E85 (85 procent bio-ethanol, 15 procent benzine) in de motor verbrandt, worden de kooldioxide-emissies van de bio-ethanol beschouwd als onderdeel van de natuurlijke CO2-kringloop. In steeds meer landen introduceert Volvo auto's die op bio-ethanol kunnen rijden. Behalve in Zweden zijn de Volvos met FlexiFuel-motor te koop in Frankrijk, Noorwegen, Finland, Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Spanje, Groot-Brittannië, België en Zwitserland. Ook andere landen in Europa zullen volgen. Dit jaar verwacht Volvo tienduizend FlexiFuel-auto's te verkopen.

Volvo FlexiFuel Volvo FlexiFuel Volvo FlexiFuel
 
Websitewww.volvocars.nl
Deel via
 
 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!