21 juni 2007
Seat Leon (2005 - 2012)

Seat Leon (2005 - 2012)

Seat Leon Cupra is Sporty Car of the Year

21 juni 2007 | Tijdens de Barcelona International Motorshow is de Seat Leon Cupra onderscheiden met de "Sporty Car of the Year in Catalonia" award. De Seat Leon Cupra is het meest sportieve model dat Seat momenteel produceert. De prijs werd tijdens de show door Enrique Lacalle, president van de Barcelona International Motorshow, overhandigd aan Pedro Catena, de nieuwe directeur van Seat Spanje.

Sinds januari 2007 is de Seat Leon Cupra (Cup Racing), de snelste Seat voor de openbare weg uit de geschiedenis van het Spaanse merk, ook in Nederland leverbaar. Dankzij het vermogen van 240 pk realiseert de Leon Cupra een topsnelheid van 247 km/u en een sprint van 0-100 km/u in 6,4 seconden, bij een gemiddeld verbruik van 8,6 liter per 100 km. Overigens laat de Leon Cupra ook letterlijk van zich horen: het uitlaatsysteem is speciaal ontwikkeld voor een zo sportief mogelijke sound. De Leon Cupra beschikt over een handgeschakelde zesbak en uitschakelbaar ESP.

Seat Leon (2005 - 2012)

Aan de buitenkant is direct zichtbaar dat de Seat Leon Cupra van een forse dosis racegenen is voorzien. De extra grote luchtinlaten zorgen voor optimale koeling van de motor. De 18-inch licht-metalen wielen (met 225/40 R18-banden) bieden plaats aan het extra ruim bemeten remsysteem, met voor en achter rode remklauwen. Uiteraard is ook het onderstel van de Leon Cupra door Seat Sport zeer sportief afgestemd.

In het interieur wijkt de Leon Cupra eveneens duidelijk af van de overige Leon-uitvoeringen. Zo beschikt de Cupra standaard over sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen en is het interieur volledig uitgevoerd in zwart, met enkele duidelijke contrasten. Het met geperforeerd leer beklede stuur is bijvoorbeeld voorzien van het opvallende Cupra-logo, een herkenningsteken dat ook terugkomt op de (met geperforeerd leer beklede) pookknop en de witte wijzerplaten van het dashboard. Andere typische Cupra-details zijn de rode stiknaden in de stoelbekleding, de zwarte hemelbekleding en de sportieve, aluminiumkleurige pedalen en dito voetsteun. Tot de uiterlijke Leon Cupra-kenmerken behoren zaken als een ovaal uitlaateindstuk, Cupra-belettering op de achterklep (in plaats van Leon), een zwart gespoten honingraat grill, donker getinte ramen achter en zwart gespoten B- en C-stijlen alsmede spiegelhuizen.

Seat Leon (2005 - 2012)

De Seat Leon Cupra kost in Nederland € 33.995,-.