12 juni 2007
 

Car 2 Car Communication

Audi neemt deel aan Car 2 Car Communication

12 juni 2007 | Het Car 2 Car Communication Consortium was onlangs te gast bij Audi. Dit consortium bestaat uit vertegenwoordigers van grote autofabrikanten en heeft als doel standaardisering van een communicatiesysteem voor autos onderling te realiseren. Car 2 Car Communication zorgt ervoor dat autos elkaar waarschuwen voor onder meer gevaarlijke situaties, bijzondere (weers)omstandigheden of opstoppingen. Bestuurders kunnen hier dan vroegtijdig op anticiperen. Dat bevordert niet alleen de veiligheid, maar ook de doorstroming van het verkeer.

Car 2 Car Communication staat voor een informatie- en communicatiesysteem dat de veiligheid en de doorstroming op de weg verhoogt door autos onderling te laten communiceren. Het opvallendste kenmerk van het systeem is dat de auto's zelf als zender en ontvanger van de informatie dienen, er is dus geen informatiecentrale nodig.

Car 2 Car Communication

Audi maakt samen met autofabrikanten als Volkswagen, Fiat, DaimlerChrysler, Opel, Renault en Honda deel uit van het Europese Car 2 Car Consortium, dat zich inspant om een aantal belangrijke zaken voor elkaar te krijgen. Om te beginnen gaat het daarbij om de (Europese) standaardisering van deze nieuwe communicatiemethode. Vervolgens is het van groot belang dat de krachten voor dit nieuwe systeem worden gebundeld en dat de bijbehorende technologische standaards in samenwerking met de betrokken (overheids)instanties worden vastgelegd. Het Consortium staat in dat verband open voor nieuwe toetreders zoals toeleveranciers, onderzoeksbureaus en andere partners. Zo ontstaat een breed gemeenschappelijk platform voor de verdere ontwikkeling van het communicatiesysteem. Ook autofabrikanten in de VS en Japan hebben overigens al besloten om samen met de Europese fabrikanten te werken aan een standaard voor hard- en software voor het communicatiesysteem.

Het voordeel van autos die onderling communiceren is met enkele voorbeelden te illustreren:

  1. Auto's die bij een ongeval betroken raken, kunnen automatisch een waarschuwingssignaal uitzenden. Door dit signaal te koppelen aan informatie van het navigatiesysteem, kan het verkeer in de onmiddellijke omgeving worden gewaarschuwd. De bestuurders van autos die in de buurt zijn, kunnen daardoor in een vroeg stadium op de gevaarlijke situatie anticiperen.
  2. Car 2 Car-communicatie kan de intervallen tussen rood en groen licht op (drukke) uitvalswegen aan individuele bestuurders doorgeven. Dat maakt een anticiperende rijstijl mogelijk. Zo is onnodig remmen en optrekken te voorkomen. Daardoor verbetert de doorstroming, vermindert het verbruik en (dus) ook de uitstoot van schadelijke gassen. Ook bij dreigende files helpt Car 2 Car-communicatie: de lagere snelheid van auto's die bij de file aansluiten wordt automatisch doorgegeven naar achterliggers. Zij kunnen dan hun snelheid aanpassen zonder bijvoorbeeld bruuske remacties. Ook dat bevordert de doorstroming.
  3. Car 2 Car maakt het mogelijk om vrije parkeerplaatsen te lokaliseren. Samen met het navigatiesysteem kan het de bestuurder zo aan een parkeerplaats helpen die zo dicht mogelijk bij zijn reisdoel ligt. Uiteraard wordt de bestuurder via de kortste en makkelijkste weg naar die plaats geleid. Dat scheelt zeker in drukke steden eindeloos rondrijden en dus ergernis. Door de meest efficiente route naar een vrije parkeerplaats te kiezen, wordt bovendien het milieu zo veel mogelijk ontzien.
Car 2 Car Communication
 
Websitewww.car-2-car.org
Deel via