6 december 2002
 

Volvo

volvo prefereert stikstof in autobanden

6 december 2002 | Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van stikstof als vulmiddel in autobanden belangrijke voordelen biedt ten opzichte van de gangbare perslucht. Zowel op het gebied van milieu als veiligheid zijn de baten significant. Bovendien blijkt uit onderzoek dat ruim zestig procent van de automobilisten rijdt met onjuiste bandenspanning. Met alle gevolgen van dien. Reden voor Volvo Cars Nederland om voortaan de autobanden te vullen met stikstof.

Een band gevuld met stikstof blijft beter op druk dan een met perslucht gevuld exemplaar. Zuurstofmoleculen zijn namelijk dermate klein, dat ze drie keer sneller door de bandwand heen dringen dan stikstofmoleculen. Banden die op spanning zijn en blijven, slijten minder snel en zorgen ervoor dat de rolweerstand optimaal blijft. Dat zorgt weer voor een lager brandstofverbruik, waardoor het milieu minder wordt belast. Ter indicatie: Een band met 20% onderspanning zorgt voor een brandstofverbruik dat 2 tot 3% hoger is dan dat van een band met de juiste spanning.

Volvo

Ook op het gebied van veiligheid biedt stikstofverbruik voordelen ten opzichte van het gebruik van perslucht. Een optimale bandenspanning zorgt namelijk voor de meest optimale grip en de kortst mogelijke remweg. Bovendien is de kans op oververhitting van een band met de juiste spanning veel kleiner, waardoor het risico van een klapband minimaal is.

Deze en andere voordelen, zoals bijvoorbeeld het verkleinde risico op roestvorming aan metaaldelen in de bandconstructie en de velgen, hebben Volvo Cars Nederland doen besluiten over te stappen op het met stikstof vullen van alle autobanden van het eigen wagenpark. Deze vulmethode is momenteel nog ongebruikelijk in de personenautobranche. Volvo Cars Nederland verwacht dat de Volvo-dealers dit goede milieu-initiatief zullen volgen. Voor het vullen van een band met stikstof is speciale apparatuur nodig, maar elke band is geschikt om (bij)gevuld te worden met stikstof.

Volvo
 
Websitewww.volvocars.nl
Deel via