29 november 2006
 

Volvo

Volvo opent veiligheidscentrum in China

29 november 2006 | Volvo opent een Traffic Accident Research Centre in China. In dit centrum zal de Zweedse autofabrikant uitgebreid onderzoek doen naar oorzaken en gevolgen van verkeersongevallen om veiligere auto's te kunnen bouwen. Tegelijkertijd hoopt Volvo op die manier bij te dragen aan een veiliger wegverkeer in het drukst bevolkte land ter wereld.

De reden van Volvo's nadrukkelijke benadering van de veiligheid in haar auto's is dat iedere Volvo-rijder - waar ook ter wereld - recht heeft op het hoogst mogelijke veiligheidsniveau. Na de start in de vroege jaren zeventig vanuit het centrum in Gothenburg, en ondersteund door lokale onderzoeken in de Verenigde Staten en Thailand, heeft Volvo inmiddels een unieke database opgebouwd: er zijn gegevens over bijna 40.000 ongevallen waarbij meer dan 50.000 mensen betrokken waren.

Volvo

Veel van de veiligheidssystemen die door de jaren heen in de personenauto's, trucks en bussen van Volvo zijn geïntroduceerd, waren een direct gevolg van de kennis die Volvo heeft verkregen uit het bestuderen van verkeersongevallen. Neem bijvoorbeeld het vervormbare stuurwiel en de driepunts veiligheidsgordel. Andere voorbeelden van systemen die helpen verkeersongevallen te voorkomen dan wel de gevolgen ervan tot een minimum te beperken, zijn SIPS (Side Impact Protection System), ESP (electronic stability program), een verbeterde bestendigheid tegen frontal offset-botsingen (driekwart van voren) en een verhoogde veiligheid van kinderen in een personenauto. Daarnaast zijn er ook nog veiligheidssystemen als FUPS (front underrun protection system), dat bij een aanrijding met een voertuig met een hoge bodemvrijheid (bus of vrachtwagen) een barriere vormt tegen mogelijk binnendringende delen van het geraakte voertuig.

Het aantal fatale verkeersongelukken in China bedroeg anno 2003 maar liefst 110.000. De afgelopen jaren echter, is dat gedaald tot net iets meer dan 100.000. Een indicatie dat China's geïntensiveerde focus op verkeersveiligheid vruchten begint af te werpen. Volvo heeft zich ten doel gesteld om deze positieve ontwikkeling verder te stimuleren en opende daarom een nieuw onderzoekscentrum in China. Hier kan in overleg met lokale organisaties en universiteiten lokaal onderzoek worden gedaan, dat centraal wordt gecoördineerd vanuit het hoofdkwartier in Zweden.

Volvo Volvo
 
Websitewww.volvocars.nl
Deel via