15 november 2006
Jeep Grand Cherokee

Jeep Grand Cherokee

Miljoenste auto geproduceerd in Graz

15 november 2006 | De Jeep Grand Cherokee, die onlangs in het Oostenrijkse Graz van de productielijn rolde was een heel bijzondere: het was de miljoenste auto van de Chrysler Group, die in deze fabriek werd gemaakt. In Graz worden al bijna 15 jaar Chryslers en Jeeps geproduceerd. Dat begon in 1991 met de Chrysler Voyager. Ook nu nog is Graz de geboorteplaats van de (Grand) Voyager en van diverse andere modellen.

De officiele naam van de productiefaciliteit in Graz luidt: Magna Steyer Fahrzeugtechnik. Deze fabriek speelt al 15 jaar een belangrijke rol bij het bedienen van afzetgebieden buiten Noord Amerika en dan met name de Europese markt. Op dit moment worden er de Chrysler (Grand) Voyager en alle 300C-modellen geproduceerd, evenals de Jeep Commander en Grand Cherokee (inclusief de SRT8) Uiteraard worden in Graz ook alle dieseluitvoeringen van de diverse modellen gemaakt. Overigens is de Jeep Grand Cherokee buiten Noord Amerika het bestverkochte model van de Chrysler Group.

Jeep Grand Cherokee

In Graz worden auto's gemaakt volgens het "Smart Manufacturing"-principe. Dit houdt in dat de productielijnen zo zijn ingericht dat overschakelen tussen modellen kan gebeuren zonder de productie te onderbreken. Zo kan er direct na een Jeep Grand Cherokee bijvoorbeeld een Chrysler Grand Voyager van de band komen. Deze flexibele productiemethode maakt het bovendien mogelijk om zonder ingewikkelde aanpassingen een extra model toe te voegen. Dat is onlangs bijvoorbeeld gebeurd met de Commander.

 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!