31 oktober 2006
 

Transumo

Transumo brengt bereikbaarheid Nederland in kaart

31 oktober 2006 | Op 1 november presenteren de partners van het Transumo project "Vastgoed en Bereikbaarheid" de Nationale Bereikbaarheidskaart. De kaart geeft op basis van wegkenmerken en het verplaatsingspatroon van Nederlanders in een oogopslag de bereikbaarheid weer van alle postcodegebieden in Nederland.

De kaart is door Goudappel Coffeng BV ontwikkeld. De ontwikkeling is gestart omdat de verhouding tussen locatie en bereikbaarheid steeds onduidelijker wordt in Nederland. Afhankelijk van tijd en plaats varieert de reistijd over een afstand van 20 kilometer autosnelweg van 10 tot 30 minuten of meer. Voor automobilisten is het dus steeds lastiger om te bepalen waneer zij hun bestemming bereiken. Voor bedrijven en overheden is het steeds lastiger om te bepalen wat geschikte vestigingslocaties zijn.

Daan van Egeraat, projectleider Transumo: "De Nationale Bereikbaarheidskaart wordt onmisbaar voor vastgoedinvesteerders en ruimtelijke planners. In de vastgoedwereld wordt altijd gezegd dat er drie dingen belangrijk zijn met betrekking tot een pand: locatie, locatie en locatie. Die opvatting verandert omdat de verhouding tussen locatie en bereikbaarheid steeds onduidelijker wordt. Op de kaart is bijvoorbeeld goed te zien dat het invloedsgebied van de Amsterdamse Zuidas flink afneemt als gevolg van dagelijkse files. Tot nu toe werd bereikbaarheid ingeschat op basis van gevoel en ervaring. Met de Nationale Bereikbaarheidskaart wordt bereikbaarheid berekend en straks, als de kaart verder is ontwikkeld, ook voorspeld".

Transumo

Op dit moment geeft de Nationale Bereikbaarheidskaart alleen informatie over de bereikbaarheid per auto. In 2007 wordt informatie over de bereikbaarheid per openbaar vervoer toegevoegd. De kaart wordt ook interactief: effecten van het oplossen van fileknelpunten of verbetering van OV kunnen direct in beeld worden gebracht. Daarmee wordt de kaart bruikbaar bij de ontwikkeling van nieuwe vestigingsgebieden.

Transumo is een programma waarin ruim 150 Nederlandse kennisinstellingen, bedrijven en overheden samenwerken aan onderzoek op het gebied van duurzame mobiliteit. Transumo wil bijdragen aan een transitie van het huidige mobiliteitssysteem naar een systeem dat bijdraagt aan versterking van de economische concurrentiepositie en het milieu en de mens grote aandacht geeft. De onderzoeks- en kennisontwikkelingsactiviteiten zijn gestart in 2004 en lopen door tot in 2009. Inmiddels worden in Transumo meer dan 20 onderzoeksprojecten uitgevoerd.

Transumo
 
Websitewww.transumo.nl
Deel via