4 november 2002
 

BMW

bmw assisteert bestuurder met connecteddrive

4 november 2002 | BMW ontwikkelt met ConnectedDrive wat het zelf noemt een "zesde zintuig voor auto's". Het is een concept dat in de toekomst automobilisten een intelligentere en individuelere auto met meer veiligheid en comfort moet bieden. De nieuwe intelligentie ontstaat door het feit dat tot op zekere hoogte de belangrijke systemen van een auto aan elkaar worden gekoppeld, met de buitenwereld worden verbonden en voor nieuwe taken worden gebruikt. Twee voorbeelden die nu reeds in een onderzoeksmodel worden getest: stop-and-go-verkeer wordt dankzij ConnectedDrive gemakkelijker, omdat de bestuurder het voortdurende afremmen kan delegeren aan zijn auto. En onoverzichtelijke binnenwegen worden met name 's nachts veiliger, omdat voor scherpe bochten een toenemende tegendruk van het actieve gaspedaal een terugnemen van de snelheid aanbeveelt.

Uit de voorbeelden blijkt dat ConnectedDrive geen nieuw systeem is, maar meer een overkoepelend concept. Het koppelt de reeds bestaande, individuele modules uit de gebieden telematica, online-diensten en bestuurders-assistentiesystemen, breidt ze uit, grijpt ondersteunend in en geeft de bestuurder gerichte informatie. Zo is ConnectedDrive volgens BMW vergelijkbaar met een virtuele copiloot die de bestuurder op het juiste moment de juiste informatie, kant en klaar aanreikt. En daarmee wordt het grote voordeel van dit BMW Group concept duidelijk: de bestuurder wordt niet extra geinformeerd, maar juist beter.

BMW

De jongste ConnectedDrive-module: via BMW Online loodst de op Internet gebaseerde Parkinfoservice de bestuurder naar een parkeergarage waar nog plaats is. Daardoor vervalt het rondrijden, op zoek naar een parkeerplek, zodat bestuurder, verkeer en milieu minder worden belast. Het breidt de dynamische navigatie uit met file-omleiding, nu reeds door de koppeling van navigatiesysteem, verkeersinformatiediensten en telematicaservice BMW Assist (in Duitsland operationeel, voor Nederland in voorbereiding) mogelijk is en daarmee dezelfde, uitgebreide voordelen biedt. "Wij willen de automobilist bevrijden uit zijn isolement en hem toegang geven tot alle informatie die voor hem belangrijk of gewenst is", stelt Dr. Burkhard Goschel, lid van de Raad van Bestuur van BMW Group, verantwoordelijk voor ontwikkeling en inkoop. "De sleutel daartoe is ConnectedDrive".

BMW
 
Websitewww.bmw.nl
Deel via