6 oktober 2006
 

Lada Kalina

Lada Kalina vanaf november in Nederland

6 oktober 2006 | "Het heeft langer geduurd dan ik had gehoopt, veel langer, maar ik ben blij dat de komst van de nieuwe Lada Kalina naar Nederland nu definitief is", informeert Lada Holland directeur Roelof Noordman met een brede glimlach. "De vertraging had te maken met de optimalisering van de productieprocessen in de moderne fabricagefaciliteiten van Lada in Togliatti, Rusland. Ook de auto zelf is nog verder ontwikkeld, en de definitieve versie is nu gereed!" De Kalinas voor ons land staan inmiddels op de lopende band van de fabriek en Noordman zal de eerste auto's in november al afleveren.

Het nieuwste model van Lada wordt in drie uitvoeringen leverbaar: een vierdeurs met kofferbak, een vijfdeurs hatchback en een stationwagon. Noordman: "De Kalina is een compleet nieuw model van Lada, dat in korte tijd gevolgd zal worden door een volledig nieuwe modelserie. Daarnaast staan er voor volgend jaar nog meer nieuwe modellen met moderne technologie gepland. Kortom, Lada is weer helemaal op de weg terug en Lada Holland heeft de dealerorganisatie in Nederland op het volledig nieuwe, uitgebreide productaanbod afgestemd. Veel dealers hebben zich aangemeld voor de vertegenwoordiging van Lada in ons land, terwijl gesprekken met meer gegadigden nog gaande zijn".

De Kalina wordt geproduceerd in een totaal nieuw productiecomplex en heeft als belangrijkste kenmerken: een moderne vormgeving en een scherpe prijsstelling. De Kalina beschikt over onder andere elektrische stuurbekrachtiging, twee airbags, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening en elektrisch bedienbare ramen voor. De optielijst is uitgebreid met onder andere zaken als te elektrisch verwarmde voorstoelen, ABS en elektrisch verstelbare buitenspiegels.

Lada Kalina

De nieuwe Lada wordt aangedreven door een 1.6-liter 8-kleppen motor van 59,5 kW/81 pk. Deze krachtbron, voorzien van elektronische brandstofinjectie, stelt de Kalina in staat een topsnelheid van 165 km/u te bereiken. De motor heeft een brandstofgebruik van 5,8 liter per 100 kilometer bij constant 90 km/u. Vanzelfsprekend voldoet de Lada-motor aan de Euro 4 norm.

Noordman: "De Kalina symboliseert de nieuwe toekomst van Lada en in november komt hij dus in ons land op de markt. De eerste zending is overigens al volledig verkocht, zodat een tweede order is geplaatst bij de fabriek voor een snelle levering. Lada Holland heeft met de fabriek in Rusland een langlopend contract afgesloten. Daarnaast zijn wij momenteel in onderhandeling met een vooraanstaande financieringsmaatschappij om zowel onze dealers als onze klanten een optimale financiele service te kunnen verlenen". Het nieuws over de introductie van de Kalina uit Rusland, op 1 oktober j.l., viel samen met de viering van het 7-jarig bestaan van Lada Holland.