20 oktober 2002
 

Volkswagen New Beetle Cabriolet

Volkswagen introduceert New Beetle Cabrio

20 oktober 2002 | Op de Detroit Motor Show in januari 2003 beleeft de Volkswagen New Beetle Cabriolet zijn wereldpremiere. Dan is ook meteen de verkoopstart in de Verenigde Staten waarna Europa in het voorjaar volgt. De New Beetle Cabriolet knoopt aan bij de Kever Cabriolet, die als eerste open Volkswagen geschiedenis schreef.

Het concept van de New Beetle Cabriolet toont dat Volkswagen de nadruk legt op comfort en veiligheid. Volkswagen belooft een torsiestijve carrosserie, volwaardige zitplaatsen achterin, een neerklapbare achterbank, in noodgevallen automatisch omhoog komende rolbeugels, een voor alle jaargetijden geschikte cabriokap met verwarmbare glazen achterruit en -als optie leverbare zestraps automatische transmissie. Met de speciaal ontwikkelde lakkleuren fleurt de New Beetle Cabriolet het straatbeeld op: Aquarius Blue, Mellow Yellow en Harvest Moon, om er enkele te noemen, versterken met hun tint en naam de uitstraling van deze auto.

Volkswagen New Beetle Cabriolet

De New Beetle Cabriolet zal in Nederland worden aangeboden in vier motorvarianten - drie benzinemotoren, een TDI - met vermogens van 55 kW/75 pk tot 85 kW/115 pk. De 2.0 met 85 kW/115 pk is naar wens ook beschikbaar met de nieuwe 6-traps Tiptronic. Technisch bijzonder zijn de constructie en bediening van de stoffen cabriokap. Net zoals ooit bij de Kever Cabriolet ligt de geopende kap ter hoogte van de denkbeeldige C-stijl op de carrosserie. De kap is echter wel lager dan bij de Kever, dankzij een Z-vormige vouwwijze. Het dak laat zich vooraan met een hendel gemakkelijk ontgrendelen. Vervolgens is het in een beweging neer te klappen. Indien voor de optionele, elektrohydraulische bediening is gekozen, voldoet een druk op de knop om de kap in 13 seconden te openen of te sluiten. Een rondom lopende sierlijst vormt een verzorgde overgang tussen de onderzijde van de kap en zijruiten en de taillelijn van de carrosserie.

De automatische rolbeugels zijn geïntegreerd in het silhouet van de geopende New Beetle Cabriolet. Deze zijn aangebracht achter de achterbankrugleuning. Als de koprol en crashsensor het gevaar van een koprol detecteert, schieten de rolbeugels in 0,25 seconde omhoog. Samen met het versterkte voorruitframe beschermen de twee beugels de inzittenden. Vier airbags voorin dragen bij aan de passieve veiligheid, evenals de speciaal voor de New Beetle Cabriolet ontwikkelde energie-absorberende zijpanelen. Daarnaast zijn beproefde actieve veiligheidssystemen standaard, waaronder ABS en ESP.