3 augustus 2006
 

Kia Opirus

Kia onthult nieuw Opirus 2007 topmodel

3 augustus 2006 | Kia heeft de eerste details van haar nieuwe topmodel, de luxueuze Opirus 2007, onthuld. Dit nieuwe vlaggenschip van Kia beleeft zijn Europese debuut tijdens de Mondial de l'Automobile in Parijs.

De ontwerpers van Kia hebben de 2007-uitvoering van de Opirus een modernere en meer uitgebalanceerde uitstraling gegeven door de belangrijkste lijn van de motorkap lager te ontwerpen, een bredere en rustiger ogende radiatorgrille te monteren, het kofferdeksel te verhogen en de overhang achter met 20 mm te verlengen. Ook krijgt de nieuwe Opirus gewijzigde dubbele koplampen, evenals nieuwe, verticale achterlichtunits (die vrij van het kofferdeksel en de achterspatborden zijn geplaatst) en dubbele, verchroomde uitlaatpijpen. Grotere, lichtmetalen 17 inch spaakwielen in combinatie met een breder wielspoor voor en achter vullen de wielkasten nu beter.

In het interieur heeft de 2007 Opirus een compleet nieuw dashboard gekregen, evenals een nieuw instrumentarium, nieuwe klokken, een nieuwe midden- en vloerconsole, een geintegreerd audiosysteem en nieuwe knoppen en schakelaars voor de bediening van de verwarming en ventilatie. Nieuwe uitrustingsfeatures zijn bijvoorbeeld de verwarmde en gekoelde voorstoelen, elektrisch verstelbare pedalen, een viervoudig instelbare lendensteun voor de bestuurderstoel en een duidelijk display voor de tripcomputer.

Kia Opirus

Om de concurrentiepositie van de 2007 Opirus in zijn klasse te vergroten, beschikt hij over een nieuwe 3.8-liter V6 Lambda motor die de voorgaande 3.5-liter variant vervangt. Deze geheel uit aluminium vervaardigde krachtbron levert 266 pk (196 kW) bij 6.000 tpm en 353 Nm (36,0 kg/m) bij 4.500 toeren per minuut. Met deze nieuwe motor accelereert de 122 kg lichtere Opirus in 7,5 seconden (voorheen 9,2 sec) vanuit stilstand naar 100 km/u en stuwt hij de auto naar een topsnelheid van 230 km/u.

De vijftraps automatische transmissie kan naar wens volledig automatisch of handmatig via een sequentiele schakeling worden bediend. De nieuwe motor is economischer in het verbruik en de gemiddelde benzineconsumptie is met 4,4% teruggebracht tot 10,9 liter per 100 km. De brandstoftank meet 70 liter, terwijl de inhoud van de bagageruimte is toegenomen tot 450 liter.

De veiligheid van de inzittenden is toegenomen dankzij een aangepaste koetswerkstructuur, die nu is uitgerust met versterkingen aan het onderste deel van het schutbord, de dwarsbalken in de vloer van het inzittendencompartiment, de dorpels en op de B-stijlen. Aanvullende bescherming tegen aanrijdingen van opzij wordt geboden door nieuwe, grotere zijairbags in de voorstoelen die tevens bescherming bieden voor de heup en het onder- en bovenlichaam.

Kia Opirus

De nieuwe 2007 Opirus, die op Kia's Koreaanse thuismarkt al leverbaar is en daar de afgelopen twee maanden de bestverkochte auto in het luxe segment was, wordt in Nederland vanaf maart 2007 leverbaar.