1 augustus 2006
Audi A3 (2003- 2012)

Audi A3 (2003- 2012)

Audi introduceert nieuwe S3

1 augustus 2006 | Audi introduceert een geheel nieuwe S3. Het nieuwe topmodel van het A3-programma heeft een vermogen van 265 pk en is voorzien van onder meer quattro vierwielaandrijving. De sprint van 0 tot 100 km/h neemt 5,7 seconden in beslag, terwijl bij 250 km/h een einde komt aan het accelererende vermogen.

Mede dankzij directe brandstofinjectie en een turbolader genereert de 2.0 TFSI een vermogen van 195 kW (265 pk) bij 6.000 t/min. Het koppel van 350 Nm is constant beschikbaar in het brede toerenbereik tussen 2.500 en 5.000 t/min. Vergeleken met de Audi A3 is deze krachtbron een meer geavanceerde versie die op een aantal cruciale punten is aangepast. De nieuwe turbolader genereert met zijn grotere turbine en compressor een ongewoon hoge turbodruk van 1,2 bar. Daarbij zorgt een gemodificeerde intercooler voor een aanzienlijke verlaging van de temperatuur van de samengeperste lucht, waardoor de voor de verbranding benodigde luchtmassa wordt vergroot.

Audi A3 (2003- 2012)

Ter ondersteuning van zijn sportieve rijeigenschappen is de nieuwe Audi S3 voorzien van een handgeschakelde close-ratio zesversnellingsbak. Om sportiever en nauwkeuriger schakelen mogelijk te maken, is de schakeloverbrenging voor de Audi S3 ingekort. En zoals alle S-modellen van Audi beschikt ook de nieuwe S3 standaard over quattro vierwielaandrijving. Een elektronisch gestuurde lamellenkoppeling aan de achterzijde geplaatst met het oog op een ideale gewichtsverdeling - verdeelt het koppel over de voor- en achteras en zorgt zo voor optimale grip en veiligheid.

Met de in chroom uitgevoerde single frame grille, de voorspoiler met grote luchtinlaat en gerestylede dorpels laat de nieuwe S3 geen twijfel bestaan over zijn sportieve ambities. In de achterspoiler is een diffuser in contrasterend grijs geintegreerd, alsmede twee chromen, ovale uitlaatpijpen in S-design. De aluminium-optiek buitenspiegels en de in carrosseriekleur uitgevoerde dakspoiler geven het geheel een extra onderscheidend accent.

Audi A3 (2003- 2012)

Het interieur ademt een sportieve ambiance. De opvallendste elementen zijn de sterk geprononceerde sportstoelen, de zwarte hemelbekleding ook in zilverkleur leverbaar en het instrumentarium met speciaal gevormde klokken en wijzernaalden. De pedalen, de pookknop en de ventilatieopeningen zijn uitgevoerd in aluminium-optiek, met sieraccenten in zwart pianolak, aluminium of fijn generfd, grijs berkenhout. Het rood-met-zilveren S-logo siert het met leder beklede sportstuur, het instrumentarium, de pookknop en de dorpellijsten. De stoelen zijn afgewerkt met een combinatie van stof en leder; optioneel is ook een combinatie van alcantara en leder of een volledig lederen bekleding leverbaar. De two-tone lederen bekleding is uitgevoerd met een stiksel in de kleur van de middelste baan.