28 juli 2006
 

Klimaat- en windtunnel

Constructie nieuwe klimaat-windtunnel Audi voltooid

28 juli 2006 | Audi bouwt een nieuwe klimaat-windtunnel. Met het bereiken van het hoogste punt, gevierd met een traditioneel Richtfest (pannenbier), is de constructie voltooid en kunnen de afbouwwerkzaamheden beginnen. De investering voor het project bedraagt tientallen miljoenen. De oplevering is gepland voor eind juli 2007.

In tegenstelling tot de reeds beschikbare thermo-windtunnel kan de klimaat-windtunnel de temperatuur ook tot onder 0 C afkoelen. Er is een maximale temperatuurvariatie mogelijk van 40 C tot + 55 C. De ontwikkelingsingenieurs kunnen daardoor niet alleen de koelprestaties van smeer- en koelsysteem, motor of interieur bij extreme hitte testen, maar ook de werking van de verschillende systemen beproeven bij temperaturen ver onder nul.

Klimaat- en windtunnel

Het hart van de nieuwe windtunnel is de enorme ventilator, die de lucht door een zes vierkante meter grote venturi met een snelheid van meer dan 250 kilometer per uur in de testruimte blaast. Door deze enorme venturi - die de dubbele doorsnede heeft van die in de thermo-windtunnel - is het zonder problemen mogelijk om autos van de nieuwste generatie te ontwikkelen en te verbeteren. Audi is met de nieuwe windtunnel toegerust op trends als hoge SUV's, zoals de Audi Q7. Ook voor extreem brede sportwagens, zoals de Lamborghini Murcielago, biedt de nieuwe windtunnel voldoende ruimte.

Om onder zo natuurgetrouw mogelijke omstandigheden te kunnen testen, hebben de technici onder andere een zonlicht-simulatie met maximaal 1.200 watt per vierkante meter gepland, en een regen- en spatwater-simulatie. Met behulp van de regensimulatie kan de vervuiling van buitenspiegels en zijruiten bij regen worden gereduceerd. Bovendien zijn de ontwikkelingsingenieurs nu in staat om de ruitenwissers ook bij extreem sterke belastingen, zoals die bijvoorbeeld kunnen optreden bij hoge snelheden, te testen en te optimaliseren.

Klimaat- en windtunnel

De nieuwe klimaat-windtunnel maakt deel uit van het windtunnel-centrum van Audi AG in Ingolstadt. Het windtunnel-centrum beslaat meer dan zesduizend vierkante meter en omvat drie windtunnels, waarin op dit moment 51 mensen werken. Naast de belangrijkste doelstelling de ontwikkeling en optimalisering van modellen van Audi, van dochterondernemingen en van andere merken binnen het concern bieden de windtunnels ook onderzoeksomstandigheden voor topsporters. Onder de bezoekers van de laatste jaren waren onder meer skiërs uit Duitsland, Zwitserland en Zweden, alsmede de Australische zwemkampioen en Audi-ambassadeur Ian Thorpe. Topsporters verbeteren in de Audi-windtunnel hun lichaamshouding en hun uitrusting om hun kansen op overwinning te vergroten.

Klimaat- en windtunnel Klimaat- en windtunnel
 
Websitewww.audi.nl
Deel via