3 juli 2006
 

Chrysler

Chrysler drijft luchtalarm aan met HEMI V8 motor

3 juli 2006 | Chrysler is een merk dat graag van zich mag laten horen. Nu doet het merk dat wel heel letterlijk. Vroeger manifesteerde Chrysler zich echter ook op een manier waarbij horen en zien de toeschouwer bijna verging.

Onlangs heeft het personeel van The Chrysler Group Archives and Vehicle Collection in Brandweerkazerne 2 in Trenton (Michigan) een compleet gerestaureerd luchtalarm onthuld. Deze sirene was van 1958 tot in de jaren '70 het belangrijkste waarschuwingssysteem voor tornados en andere rampen.

Chrysler

Chrysler ontwikkelde al in 1942 een luchtalarm. Dit werkte door middel van een zescilinder motor en was buitengewoon krachtig. De sirene was in staat tot een geluidsproductie van maar liefst 170 Decibel (een opstijgend vliegtuig is al goed voor 130 decibel). Het doel was dan ook om vijandelijke troepen (WO II was volop bezig) af te schrikken en doof te maken.

Tussen 1952 en 1957 produceerde Chrysler een luchtalarm met een 180 pk sterke HEMI V8-motor. Het zojuist gerestaureerde exemplaar is er een uit die reeks. Hij stamt uit 1965, is 3,42 meter lang, 1,24 meter breed en 1,54 meter hoog. Zijn gewicht bedraagt 2.270 kg. Deze Chrysler Air Raid Siren krijgt in de herfst een plaatsje in de permanente collectie van het Walter P. Chrysler Museum in Auburn Hills. Daar zijn ook een tank van Chrysler en vliegtuigmotoren van het merk te zien.

Chrysler
 
Websitewww.chrysler.nl
Deel via
 
 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!