17 mei 2006
 

Caterham

Catherham kiest voor Ford Sigma motoren

17 mei 2006 | Caterham Cars heeft bevestigd dat de Seven sportwagen vanaf eind 2006 aangedreven zal worden door Ford Sigma motoren. De toepassing van de nieuwe motor valt samen met het speciale 50th anniversary model volgend jaar.

De allereerste Seven van Colin Chapman in 1957 ontleende zijn aandrijfkracht van een Ford zijkleppenmotor. En hoewel de versie van de Britse two-seater voor de eenentwintigste eeuw qua benaming van de motorisatie wellicht terug gaat in het verleden, geldt dat zeker niet voor de prestaties. De Engelse 1.6-liter Sigma motor wordt speciaal voor Caterham aangepast door de motorenbouwer Power Torque Engineering en zal een waardige opvolger worden van de K-series motor die de afgelopen vijftien jaar goede diensten aan Caterham heeft bewezen.

Klanten in Engeland krijgen de keuze uit een drietal motorvermogens: een 160 pk, een 140 pk en een nieuwe basismotor. Van deze laatste krachtbron zullen de gegevens later bekend gemaakt worden. Caterham heeft ook geinvesteerd in de ontwikkeling van een 115 pk motor die voldoet aan de EU IV emissienormen en die met name voor de overzeese markten voor een groei van Caterham zorg moet dragen. De keuzes voor de drie motorvermogens op de thuismarkt betekenen een aanvulling op de bestaande Cosworth 2.3-liter Cosworth motoren (260 pk en EU IV 200 pk) in de CSR, en de verwachte 2.0-liter 210 pk motor die vanaf komende zomer dienst zal doen in de nieuwe Superlight R400.

Caterham

Het was geen eenvoudige opgave om de K-Series motor te vervangen door een even lichte en compacte andere krachtbron. "De Ford Sigma is na een onderzoek, waarbij 80 motoren van negentien autofabrikanten betrokken waren, geselecteerd op basis van zijn reputatie. Uit dat onderzoek kwam de Ford Sigma motor als de meest geschikte naar voren", aldus Caterhams technisch directeur, Jez Coates.

De productie van de basismotor zal in het vierde kwartaal van 2006 aanvangen, terwijl de levering van de EU IV 115 pk motor tegen het einde van januari 2007 zal plaatsvinden.

Caterham
 
Websitewww.caterham.nl
Deel via