11 april 2006
 

Jeep Patriot

Jeep onthult Patriot in New York

11 april 2006 | Op de autotentoonstelling van New York (14-23 april) onthult Jeep de productieversie van de Patriot. Deze nieuwe Jeep komt in 2007 in Nederland op de markt. Na de Compass, is de Patriot de tweede Jeep van een compleet nieuwe generatie.

Ondanks de relatief compacte afmetingen (L/B/H: 4,41/1, 76/1,64 m) kan er geen misverstand over bestaan: de Patriot is een echte Jeep. Dat zit hem in de hoekige en functionele vormgeving in het algemeen, maar ook in details als de ronde koplampen, de typerende grille, de trapeziumvormige wielkasten en de forse bumpers.

In Nederland zal de Patriot beschikbaar zijn met keus uit twee motoren. De eerste is een 2,4-liter World Engine (benzine) die dankzij variabele kleptiming (voor zowel in- als uitlaatkleppen) een vermogen levert van 172 pk. Deze viercilinder is standaard aan een handgeschakelde vijfbak gekoppeld, een elektronisch gestuurde CVT (Continu Variabele Transmissie) is tegen meerprijs leverbaar. Daarnaast is de Patriot er met een tweeliter commonrail turbodiesel. Deze zestienklepper levert een vermogen van 140 pk. Deze dieselmotor wordt geleverd in combinatie met een handgeschakelde zesbak.

Jeep Patriot

De bekleding van de Patriot is vuilafstotend en eenvoudig te reinigen; de vloerbedekking van de bagageruimte is zelfs wasbaar. Daarbij beschikt de Patriot over originele details die het avonturieren makkelijker maken. Zo is de binnenverlichting uitneembaar en oplaadbaar waardoor een zaklamp altijd onder handbereik is. Uiteraard is de Patriot voorzien van diverse twaalfvolts-aanluitingen waaronder een voor het opladen van GSM-telefoons en/of MP3-spelers. En nu het dan toch over muziek gaat: het geluidsysteem kan worden voorzien van een USB-aansluiting voor MP3-spelers. Daarbij is er de mogelijkheid om in de achterklep een uitklapbare speakermodule te integreren. Daarmee kan de Patriot voorkomen dat avonturiers die zich s avond rond het kampvuur verzamelen, verplicht moeten luisteren naar de man (m/v) met de gitaar.

De Patriot komt in 2007 in Nederland op de markt. De uitvoeringsdetails en de prijzen zijn daarom nog niet bekend.