10 januari 2006
 

Kia Soul

Kia geeft details van Soul concept car

10 januari 2006 | Kia Motors Corporation (KMC) en Kia Motors America (KMA) onthullen de geheel nieuwe Soul concept car op de North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit. De Kia Soul concept is een Cross-over Utility Vehicle (CUT) dat voortbouwt op stijlelementen van de Kia Mesa concept car die tijdens de voorgaande Auto Show van Detroit in 2005 werd voorgesteld.

"Het Soul project is een hechte samenwerking tussen onze designstudio's in California en in Korea", aldus Tom Kearns, hoofdontwerper bij KMA. "We zijn zelfs zover gegaan om een van onze designers voor anderhalve maand naar Korea uit te zenden tijdens dit project". Alleen al de naam van dit concept zinspeelt op de samenwerking tussen de twee designstudio's. "Wij wilden echt leven blazen in dit ontwerp, zeg maar er een ziel [= soul] in leggen en het woord soul is homofoon [= klinkt als] met Seoul, de thuisbasis van Kia Motors Corporation".

Kia Soul

De symmetrisch vormgegeven koplamparmaturen bouwen voort op eerdere aspecten van het Mesa concept. De koplampen en de luchtinlaat voor de koeling zijn geplaatst in een functioneel verband. De brush guard [struikpantser] met mistlampen is tegelijk nuttig en onderstreept de SUV duurzaamheid van de Soul. In de flanken geven de uitstroomopeningen voor warme lucht uit het motorcompartiment ook een karakteristiek beeld.

De zijkanten van de Soul zijn ontworpen met veiligheid hoog in het vaandel en sterk genoeg om freestyle achterportieren mogelijk te maken. Deze portieren scharnieren aan de achterzijde en onthullen bij het openen dat de B-stijlen geheel ontbreken. Dit maakt instappen en uitstappen gemakkelijker. Zodra de portieren gesloten zijn, sluiten grendels zich in de vloer en in het dak. De virtuele B-stijl die hierdoor ontstaat, verhoogt de stijfheid van het koetswerk tijdens het rijden. De hoge plaatsing van de achterlichten is eigentijds en geeft ook betere zichtbaarheid en veiligheid voor de inzittenden.

Kia Soul

De sfeer in de passagierscabine wordt bepaald door speciale verlichting. In plaats van het typische peertje tegen het dak zijn er gestileerde lichtelementen rondom elk van de panoramische glaspanelen in het dak. Dezelfde lichttechniek is toegepast in de deurpanelen en herinnert aan een luxe limousine. Dit onderstreept de stedelijke en sociale ambiance in de Soul. Twee semi-kuipstoelen geven comfort aan de bestuurder en bijrijder. De achterstoelen kunnen desgewenst omgeklapt worden voor extra laadruimte.

De voorwielaangedreven Soul wordt aangedreven door een tweeliter viercilinder benzinemotor, gekoppeld aan een vijftraps automatische transmissie met de mogelijkheid voor handbediening. Een intelligente cruise control geeft de bestuurder zowel beheersing als gemak tijdens het rijden. In 2008 verwacht Kia een extra SUV toe te voegen aan de populaire Sportage en Sorento. Met de 'Soul' concept car geeft Kia een eerste indicatie van hoe dit nieuwe model eruit zou kunnen gaan zien.

Kia Soul Kia Soul
 
Websitewww.kia.nl
Deel via