3 januari 2006
 

Saab 9-5 Sport Sedan

Saab 9-5 BioPower Concept in Amerika

3 januari 2006 | Saab presenteert in Los Angeles en Detroit een versie van de 9-5 Sport Estate met een motor die gebruikmaakt van een mengsel van benzine en ethanol als brandstof. Deze 9-5 BioPower demonstreert de typisch Scandinavische traditie van verantwoorde prestaties nu ook aan de Noord Amerikaanse markt.

Saab heeft de 2.3-liter viercilinder met turbo uit de 9-5 Aero geschikt gemaakt voor het gebruik van ethanol als brandstof. Op deze brandstof levert de motor bijna twintig procent meer vermogen dan op benzine. Het maximumvermogen neemt toe van 260 pk (192 kW) tot 310 pk (228 kW). Het maximale koppel stijgt met bijna een kwart tot 440 Nm. De krachttoename vertaalt zich in een acceleratietijd van 0 tot 100 km/uur in minder dan 6 seconden (6,9 seconden voor de 9-5 Aero). Tegelijkertijd heeft het model een veel lagere uitstoot van CO2, het broeikasgas dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de klimaatverandering.

Saab 9-5 Sport Sedan

De brandstof van deze speciale 9-5 is E85, een mengsel van 85% ethanol en 15% benzine. Ethanol wordt gemaakt van landbouwgewassen of afval uit de houtindustrie, en draagt niet bij aan het broeikaseffect: de CO2 die bij verbranding vrijkomt. Dit is namelijk eerder al door bomen en planten uit de lucht gehaald en omgezet in plantaardige stof. In de Verenigde Staten is bio-ethanol, geproduceerd uit mais al verkrijgbaar. De benzine is voornamelijk toegevoegd om een goede koude start mogelijk te maken.

E85 is een hoogwaardige brandstof met een veel hoger octaangetal (RON 104) dan benzine, zodat de ontsteking van de motor vervroegd kan worden zonder kans op pingelen. De enige wijzigingen aan de motor bestaan uit duurzamere kleppen en klepzetels. Verder moeten de tank en de brandstofleidingen bestand zijn tegen alcohol. Saabs krachtige Trionic- motormanagement past zich automatisch aan aan de gebruikte brandstof.

Saab 9-5 Sport Sedan

Saab toont de 9-5 Sport Estate Aero BioPower op twee grote autoshows die vrijwel gelijktijdig gehouden worden: de Greater Los Angeles Auto Show van 4 tot en met 15 januari en de North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit van 8 tot en met 22 januari. Hij is bedoeld om de reacties van het Amerikaanse en Canadese publiek te testen.