8 augustus 2005
Dodge Caliber

Dodge Caliber

Leveringsprogramma Dodge Caliber bekend

8 augustus 2005 | De Caliber, de eerste Dodge die speciaal voor Europa is ontwikkeld, krijgt de beschikking over een motoren line-up die bestaat uit drie benzinemotoren uit de World Engine-familie en een dieselkrachtbron. Daarbij is de Caliber de eerste Dodge, die met een Continu Variabele Transmissie (CVT) kan worden uitgerust.

De World Engine-familie is het resultaat van een joint venture. Bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie viercilinder benzinemotoren stond een zo gunstig mogelijk verbruik voorop. Voor de Caliber zijn drie versies van de World Engine beschikbaar: een 1.8, een 2.0 en een 2.4 met respectievelijke vermogens van 140, 150 en 170 pk (SAE). Het motorenaanbod wordt gecompleteerd door een 2.0 turbodiesel. Deze tweeliter beschikt over hogedruk directe injectie, een turbo met variabele geometrie en vier kleppen per cilinder. De injectors worden elektronisch gestuurd, waardoor per cilinder de optimale brandstofhoeveelheid wordt ingespoten. Het topvermogen van deze dieselmotor bedraagt circa 100 kW (136 pk, DIN), het koppel ongeveer 310 Nm.

Dodge Caliber

De Caliber wordt standaard geleverd met handgeschakelde versnellingsbakken, maar hij is ook leverbaar met de nieuwste generatie CVT. De Continu Variabele Transmissie in de Caliber is elektronisch gestuurd en uitgerust met Autostick waardoor handmatig schakelen (zes voorgeprogrammeerde schakelpunten) mogelijk is. Vergeleken met een traditionele viertraps automaat, zorgt de CVT van de Chrysler Group voor een brandstofverbruik dat 6 tot 8 procent lager ligt. Zodra er geaccelereerd wordt, komt de koppelomvormer in actie en dat blijft zo doordat schakelmomenten ontbreken. Deze efficientere werking betaalt zich vooral uit bij stadsritten.

Een ander voordeel van de CVT, zit hem in de - vergeleken met traditionele automaten - betere prestaties. De CVT zorgt altijd voor de optimale overbrengingsverhouding en dan met name in het snelheidsbereik tussen pakweg 50 en 100 km/h. Dankzij de CVT is een onbeperkt aantal overbrengingsverhoudingen beschikbaar, waardoor de motor altijd op de meest efficiente manier kan presteren.