21 juni 2005
 

Volvo

Merknaam Volvo bestaat 90 jaar

21 juni 2005 | De wereldwijd bekende merknaam Volvo verscheen precies negentig jaar geleden, op een kogellager voor automobielen van de Zweedse lagerfabriek SKF. De eerste stappen in de automotive branche waren gezet. SKF-medewerker Assar Gabrielsson overtuigde het management er in 1926 van een auto te gaan ontwikkelen en koos hiervoor ook de naam Volvo, hetgeen "ik rol" betekent.

De naam Volvo werd op 22 juni 1915 officieel vastgelegd door de Zweedse lagerfabrikant Svenska Kullagerfabriken (SKF) en stamt af van het Latijnse werkwoord volvere, dat rollen betekent. Volvo is de eerste persoon enkelvoud daarvan: ik rol. Een eenvoudige naam, zonder de letters R en S en daardoor overal ter wereld goed uit te spreken.

Volvo

Het merk bleef echter maar tot 1920 in gebruik omdat SKF vanaf dat moment onder eigen naam verder wilde. Tot 1926 lag Volvo vervolgens in een la. In dat jaar besloot SKF op aandringen van een van de werknemers, Assar Gabrielsson, een autofabriek te openen. De naam Volvo werd tevoorschijn gehaald en tevens werd het logo gekozen: het symbool van de oorlogsgod Mars en tevens een oud chemisch symbool voor ijzer: een cirkel met een pijl die diagonaal naar boven wijst.

Toen Ford in 1999 Volvo Cars kocht, werd specifiek afgesproken dat de merknaam Volvo vanaf dat moment zowel door Volvo Cars als door de overige bedrijven van de Volvo Group gevoerd zou worden. Tot op de dag van vandaag zijn er circa 13,5 miljoen Volvos geproduceerd, naast onder meer miljoenen vrachtwagens en bussen alsmede vliegtuig- en industriele motoren.

Volvo Volvo
 
Websitewww.volvocars.nl
Deel via
 
 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!