31 juli 2001
 

Chevrolet (USA)

Zeven nieuwe conceptcars bij GM

31 juli 2001 | Begin dit jaar toonde General Motors tijdens de autotentoonstelling van Detroit zeven nieuwe concept cars. Deze studiemodellen zijn jeugdiger, innovatiever en opwindender dan ooit tevoren. Van dat zevental springen de sportieve Buick Bengal, de innovatieve Chevrolet SSR en de stoere Hummer H2 SUT het meest in het oog. Dit zijn namelijk de auto’s die GM’s designkracht tonen en die wel heel dicht bij mogelijke productiemodellen staan.

Een lange slanke neus, de wielen zo ver mogelijk op de hoeken van de carrosserie geplaatst en mooie ronde vormen. Het zal duidelijk zijn, de Bengal is helemaal van deze tijd. De ranke, luxueuze roadster is voorzien van vier met leder beklede stoelen, een vouwdak, een drukgevulde 3,4-liter V6-motor van 240 pk en een zestraps-automaat.

Het meest opvallende aan deze sportieve verschijning is dat hij oogt als een tweezitter, maar duidelijk meer te bieden heeft. Verwijder de tonneau-cover en er komen ineens twee extra zitplaatsen tevoorschijn, waardoor de Bengal net als de Astra Cabrio ruimte biedt aan vier inzittenden. Geen behoefte aan de extra zitplaatsen? Ook goed, dan passen twee speciaal voor de Bengal gemaakte golftassen op de achterstoelen.

Zoals je mag verwachten van een modern ontwerp als de Bengal, is hij uitgerust met de de nieuwste technologie. Quiet Servant, een uitvinding van Buick, is hier een goed voorbeeld van. Door middel van spraaksturing (van Visteon Corporation) is de bestuurder in staat alle gewenste informatie op te roepen die vervolgens hoog op de voorruit, in een kleurendisplay, wordt geprojecteerd. Het dashboard, ontdaan van de traditionele meters en knoppen, is één grote vlakke luidspreker waarin het hoogwaardige audiosysteem van de Bengal is geïntegreerd.

Visteon Voice, het systeem van de spraaksturing en herkenning, verstaat zes talen, inclusief regionale accenten en reageert op meer dan 118 commando's voor de bediening van koplampen, ruitenwissers, verwarming, geluidsinstallatie, navigatiesysteem en cruise-control. Elk commando wordt bevestigd door een vrouwen- of mannenstem.

Hoe realistisch de Bengal is blijkt wel uit het platform waarop hij is gebouwd: het Epsilon-platform dat begin volgend jaar voor het eerst op de markt komt met de nieuwe Opel Vectra en in een later stadium zal worden gebruikt voor andere GM-producten. Zoals de Buick Bengal dus.

Eveneens een open auto, maar totaal anders is de Chevrolet SSR (Super Sport Roadster). Hij vormt een bijzonder innovatieve kruising tussen een pick-up en een roadster. Feilloos worden de functionaliteit van een pick-up met de sportieve prestaties en het ‘open lucht’-karakter van een roadster gecombineerd. Voor het design en de sportieve prestaties is met een sterke 6.0-liter V8 geput uit het Chevrolet-arsenaal.

De SSR werd oorspronkelijk ontworpen als toonbeeld van GM’s positie als fabrikant van innovatieve modellen en de doelstelling die het bedrijf zichzelf heeft opgelegd om meer spannende auto’s op de markt te brengen. De Chevrolet SSR is dan ook een blikvanger bij uitstek. Door zijn uitgebouwde wielkasten oogt hij als een pick-up, maar in feite is hij uitgerust met een elektrohydraulisch wegklapbaar dak. Wanneer het dak wordt weggeklapt, verschijnt een uiterst sportieve Chevrolet. Onder de motorkap is een dikke V8 te vinden, die is gekoppeld aan een viertraps automatische transmissie. Door zijn achterwielaandrijving beschikt de SSR over de basiskarakteristieken en prestaties van een echte roadster.

Chevrolet (USA)

De SSR zal enthousiaste autoliefhebbers van alle leeftijden aanspreken”, aldus Kurt Ritter, General Manager van Chevrolet. “Het ontwerp trekt je aan en de prestaties houden je er vervolgens in.” Het Chevrolet-logo stond lange tijd symbool voor energieke, functionele auto’s en trucks”, voegt Kurt toe. “De SSR brengt het beste van twee werelden samen. Een achterwielaangedreven roadster met een 6.0-liter V8 is zo energiek als je maar kunt bedenken en wat is er nu functioneler dan een roadster met een laadvloer?”

Het goede nieuws is dat van deze auto vaststaat dat hij in productie gaat. Begin 2002 zal de SSR in de Amerikaanse Chevrolet-showrooms te vinden zijn. Of de SSR met zijn aantrekkelijke combinatie van sportiviteit en functionaliteit ook de oversteek naar Europa zal maken, is nog onbekend.

Van de Hummer H2 is dat evenmin duidelijk, alhoewel voor dergelijke imposante voertuigen ook in Europa een steeds belangrijker wordende markt bestaat. Wie de kwaliteiten kent van de Hummer, die wereldfaam verwierf in de Golf-oorlog, zal dat geenszins verrassend vinden.

De Hummer H2 laat zich niet eenvoudig omschrijven. In de afgelopen jaren zijn er dan ook al vele officiële titels verschenen voor het aanduiden van auto's als de Hummer. General Motors noemt 'm SUT, hetgeen staat voor Sport Utility Truck. Eén ding is zeker: geen woord kan geheel de lading dekken van de Hummer H2. Het is de meest uitdagende, onverwoestbare truck-variant denkbaar en tevens het meest capabele off-road voertuig dat GM ooit gebouwd heeft. De Hummer H2 is de volgende generatie van de auto die zich door niets of niemand laat stoppen.

Reeds vanaf de eerste schetsen bestemd voor productie in het jaar 2003, is de Hummer H2 een serieuze ‘machine’: multifunctioneel, veelzijdig en vrijwel eindeloos aanpasbaar, zodat zelfs de meest veeleisende klant tevreden gesteld kan worden. De gewaagde truck is in alle opzichten veel meer verfijnd en afgewerkt dan zijn militaire voorganger, de H1, en moet ook absoluut niet worden verward met zomaar een bijzondere bestelwagen of net-niet vrachtwagen. De H2 is een uitgekiend en harmonieus geheel dat ook het nodige comfort biedt. Hij combineert superieure off-road capaciteiten, een veelzijdig in te delen bagageruimte met een handzaam, no-nonsense interieur van gepolijst metaal en leer. Het onderscheidende dashboard is rondom de bestuurder gebouwd en zo ontworpen dat diezelfde bestuurder gemakkelijk kan navigeren. Bovendien beschikt de H2 over een state-of-the-art navigatie- en communicatiesysteem.

Het meest opmerkelijke aan de Hummer H2 is echter zijn uitgekiende flexibiliteit. Door het wegvouwbare dakgedeelte achter het passagierscompartiment heeft de bestuurder al naar gelang zijn behoefte de mogelijkheid om het achterste deel in te delen voor vervoer van personen of bagage. Deze ruimte is eenvoudig bereikbaar en aan te passen. De ruit in het achterste deel is electrisch op te bergen in de achterste deur, waarna deze beide in een speciale ruimte onder de laadvloer opgeborgen kunnen worden. Wanneer het grootste open dak dat GM ooit heeft geproduceerd wordt geopend en je de achterruit in het achterpaneel laat zakken, ontstaat bovendien een ware cabrio. Het vele glas rondom geeft de bestuurder een ultiem spacy-gevoel.

Met de eerder genoemde flexibele bagageruimte, drie stevige rekken bovenop de auto en speciale stalen bumpers, ontworpen met afneembare hoeken zodat gemakkelijker in ruig terrein kan worden gemanoeuvreerd, is de Hummer dus bijzonder veelzijdig te noemen.

Het H2 SUT Concept is ontworpen voor lange avonturen, of het nu gaat om de ruige terreinen van Australië, de straten van Manhattan of wellicht in de toekomst het Europese vasteland. De Hummer H2 combineert op een ongeëvenaarde manier comfort met een ‘wie-doet-me-wat’-uiterlijk en een indrukwekkend voorkomen. Daarmee is hij onmiskenbaar een familielid van de onverwoestbare en geschiedschrijvende H1. Een echte Hummer dus.

Chevrolet (USA)
 
Websitewww.corvette-europe.c
Deel via