24 mei 2005
 

Noble

Van der Kooi Sportscars uit de startblokken met Noble

24 mei 2005 | Begin dit jaar heeft Van der Kooi Sportscars het Benelux importschap van het Engelse sportwagenmerk Noble op zich genomen. Na enige tijd van voorbereiding is de importeur uit Lochem nu daadwerkelijk gestart met de verkoop van de exclusieve modellen van Noble. Inmiddels zijn er al vier orders ontvangen en getekend. De eerste autos zijn inmiddels bij Van der Kooi Sportscars in Lochem en Amsterdam gearriveerd.

Willem van der Kooi reisde recent persoonlijk af naar de fabriek van Noble Cars in Engeland om daar de eerste Nederlandse Noble M12 GTO 3R in ontvangst te nemen. "Het is werkelijk een beest van een auto, maar met een uiterst geraffineerd en uitgebalanceerd chassis", aldus Van der Kooi. "Ik ben inmiddels wel wat gewend op dit gebied, maar Noble vormt voor ons zowel wat uitstraling als prestaties betreft een perfecte aanvulling boven onze Caterham en Lotus productlijn. En het is goed om te zien dat Nederland warm begint te lopen voor Noble. We hebben inmiddels vier concrete orders doorgegeven aan de fabriek in Engeland: een M12 GTO 3R, twee Nobles M400 en een Noble M14. De belangstelling voor het merk, dat nog maar zo kort in Nederland bekend is, gaat zelfs onze verwachting te boven".

Noble

Van der Kooi is haar importactiviteiten in de Benelux in eerste instantie gestart met de Noble M12 GTO 3R, die de basis vormt van het Engelse sportwagenmerk. De Noble M12 GTO-3R wordt gekenmerkt door een 3.0 V6 motor, die is uitgerust met twee turbochargers. In combinatie met een lichtgewicht chassis, een GRP body (glassfiber reinforced plastic) en een hand-geschakelde zesversnellingsbak zorgt dat voor zinneprikkelende prestaties.

Binnen vier maanden zal Van der Kooi Sportscars ook de Noble M400, de snellere broer van de M12, in de Benelux introduceren. Met een vermogen/gewicht verhouding van 400 pk per ton is de M400 veruit de krachtigste uitvoering binnen de M12 reeks. Vanuit stilstand accelereert hij in 3,5 seconden naar 100 kilometer per uur en de sprint naar 160 km/u legt hij in precies acht seconden af. Aan de basis van deze prestaties staat dezelfde 3.0 V6 krachtbron met dubbele turbo's die ook in de standaard M12 ligt. Echter, dankzij andere nokkenassen, grotere turbochargers en een aangepaste brandstofinspuiting steeg het vermogen met 21 procent naar 425 pk, terwijl het koppel met 11 procent toenam tot 529 Nm. En omdat de M400 zowel op het circuit als op de openbare weg uitstekend uit de voeten kan en wil, heeft Noble sterkere zuigers, een oliekoeler en een groter oliecarter gemonteerd en extra koelopeningen aangebracht, om de duurzaamheid verder te vergroten.

Noble

Begin volgend jaar komt ook het absolute topmodel van Noble, de M14, naar Nederland. Begin dit jaar toonde Van der Kooi Sportscars tijdens de AutoRAI al het prototype van deze sportwagen en later dit jaar zullen de eerste productie-uitvoeringen in nagenoeg ongewijzigde vorm de fabriek uitrollen.

Noble Noble
 
Websitewww.noblecars.com
Deel via