23 maart 2005
Jeep Grand Cherokee

Jeep Grand Cherokee

Jeep Grand Cherokee STR: snelste Jeep ooit

23 maart 2005 | De autotentoonstelling van New York is het podium voor het debuut van de 415 pk sterke Jeep Grand Cherokee SRT8 de eerste Jeep met de aanduiding SRT (Street and Racing Technology). Deze Grand Cherokee is de krachtigste en snelste Jeep ooit.

De Jeep Grand Cherokee SRT8 is de eerste Jeep die is ontworpen door de Street And Racing Technology-afdeling (SRT) van de Chrysler Group. SRT was eerder al verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de Viper, de Crossfire SRT6 en de 300C SRT8. De Grand Cherokee SRT8 is de krachtigste en snelste Jeep ooit. Hij beschikt over een 6,1-liter HEMI V8 met een topvermogen van 305 kW (415 pk) en een maximaal koppel van 570 Nm. De HEMI V8 is zodanig aangepast dat hij aansluit bij het vierwielaandrijvingsysteem van de Grand Cherokee en daardoor is een sprint van 0-100 km/h in minder dan 5 seconden mogelijk.

Jeep Grand Cherokee

De Grand Cherokee is aangepast aan de hoge prestaties. Zo is de carrosserie in aerodynamisch opzicht geoptimaliseerd en de auto beschikt over een lichtgewicht vierwielaandrijvingsysteem. Bij het ontwerpen hiervan is rekening gehouden met het hoge vermogen en koppel. Het systeem beschikt over een variabele vermogensverdeling. Normaal gesproken gaat 5-10% van de (trek)kracht naar de voorwielen, maar als de omstandigheden erom vragen, wordt er extra vermogen naar de voorwielen overgebracht.

In vergelijking met de andere uitvoeringen van de Grand Cherokee, is de koets van de SRT8 zo'n 2,5 centimeter verlaagd. Dat zorgt niet alleen voor een agressiever uiterlijk, maar ook voor een lager zwaartepunt en dus een nog betere wegligging. Het weggedrag wordt verder verbeterd door speciale schokdempers en een sportievere set-up van het onderstel in het algemeen. De remmen zijn speciaal voor deze auto door Brembo ontworpen.

Jeep Grand Cherokee

De SRT8 valt niet alleen op door zijn lager geplaatste koetswerk en zijn gewijzigde front, maar ook door de 20-inch wielen en de centraal geplaatste dubbele uitlaat. Daarnaast zijn dorpelverbreders standaard. Ook het interieur is extra sportief uitgevoerd met onder meer speciaal ontworpen kuipstoelen. Of en zo ja, wanneer de Grand Cherokee SRT8 naar Nederland komt, is nog niet bekend.

 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!