11 januari 2005
Jaguar XK Coupe (2006 - 2013)

Jaguar XK Coupe (2006 - 2013)

Jaguar onthult Advanced Lightweight Coupe in Detroit

11 januari 2005 | Op de Detroit Motorshow toont Jaguar een bijzondere concept car: de Jaguar Advanced Lightweight Coupe. Dit concept luidt, net als de Jaguars XK120 en E-types die hem voorgingen, een nieuwe generatie sportcoupés en saloons in. Auto's die hun illustere verleden trouw blijven, maar wat nog belangrijker is, auto's waarmee Jaguar vol vertrouwen een sprong in de toekomst maakt.

Deze high-performance concept car, ontworpen door het ontwerpteam van Jaguar onder toeziend oog van designchef Ian Callum, staat volgens een woordvoerder voor meer dan alleen de nieuwe designfilsofie. De Advanced Lightweight Coupe laat zien welke richting Ian Callum opgaat met de volgende generatie Jaguars. Deze moeten net als de 2+2 concept car, een wilskrachtig uiterlijk krijgen en het Jaguar-ontwerp stevig in de 21e eeuw neerzetten.

Jaguar XK Coupe (2006 - 2013)

De Advanced Lightweight Coupe staat op 21 inch lichtmetalen wielen met speciaal ontwikkelde Pirelli banden onder brede, vloeiend gevormde wielkasten. De wielkasten aan de achterzijde verdienen speciale aandacht, omdat hun prominente bollingen de wielen nog groter doen lijken in verhouding tot de carrosserie. De grille van de concept car is ook van groot belang als indicatie voor het uiterlijk van toekomstige Jaguars. Deze grille, omschreven als een puur geometrische vorm, is geinspireerd op die van klassieke Jaguars zoals de E-type. Bovendien versterken elementen als de gepolijste aluminium 'kieuwen' de technische integriteit die alle Jaguars kenmerkt.

In overeenstemming met het ingetogen en eigentijdse gevoel van Jaguars recente concept cars, is het interieur sober en toch onomstotelijk luxueus en uitnodigend. Het interieur, dat is ontworpen binnen het formaat van een klassieke 2+2, is ruimer en beter verpakt dan eerdere Jaguar coupes, met veel hoofdruimte, in hoogte en lengte verstelbare sportstoelen voor en individuele kuipstoelen achter. Opvallend is de dashboardconsole in het midden, waarin zich het Alpine telematicascherm bevindt dat de gebruiker informatie geeft in de vorm van een pulse als hij/zij de knoppen op het scherm aanraakt.

Jaguar XK Coupe (2006 - 2013)

Dankzij de aluminium carrosserie, die ongeveer veertig procent lichter en zestig procent stijver is dan een standaard stalen carrosserie, en de V8-krachtbron, zou de Advanced Lightweight Coupe in staat zijn om verpletterende prestaties neer te zetten. Vanuit stilstand kan hij in minder dan vijf seconden 100 km/h bereiken, en de topsnelheid is gelimiteerd op 250 km/h. Het chassis is niet alleen licht, maar ook sterk en stijf, wat ten goede komt aan het rijgedrag, het brandstofverbruik en de emissies van de auto. Dankzij het lagere gewicht van de carrosserie reageert de auto ook veel beter.