10 januari 2005
 

Cadillac

Nieuwe Cadillac STS V-series, Corvette Z06 en Corvette C6-R

10 januari 2005 | Cadillac en Corvette zullen in Detroit tijdens de North American International Auto Show hun nieuwste topmodellen onthullen. De volledig nieuwe Cadillac STS V-series is de meest potente Cadillac in de geschiedenis van het merk. De Corvette Z06 geniet de eer de snelste en krachtigste auto te zijn die ooit door Corvette en General Motors in productie werd genomen, terwijl de Corvette C6-R met zijn uit de racerij afkomstige techniek zich zal laten gelden op de internationale circuits.

In de gedaante van de nieuwe STS-V introduceert General Motors de meest expressieve Cadillac wat motorvermogen en prestaties betreft. Het is de nieuwste aanwinst in Cadillacs groeiende reeks van sportieve V-series modellen. De STS-V is een achterwielaangedreven sedan voor alledag die over een compressor beschikt en opvalt door een design dat onmiddellijk de associatie met Cadillac oproept. Onder de motorkap van de STS-V ligt een nieuwe Northstar-krachtbron met een cilinderinhoud van 4,4 liter. De V8-motor met dubbele bovenliggende nokkenassen is voorzien van variabele kleptiming en levert het grootste motorvermogen van alle tot dusver gebouwde Cadillac-productiemodellen. De motor met de aanduiding Northstar V-8 SC (supercharged) levert een motorvermogen van 440 pk (328 kW) bij 6400 tpm en een koppel van 583 Nm bij 3600 tpm (schatting fabrikant). De STS-V accelereert in minder dan 5 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h.

Corvette introduceert tijdens de North American International Auto Show de nieuwe Z06. Het is het snelste en krachtigste model dat ooit werd aangeboden door Corvette en General Motors. De nieuwe Z06 levert 500 pk (373 kW) bij 6200 tpm en 657 Nm bij 4800 tpm. De auto weegt ongeveer 1420 kg en accelereert in 4,1 seconden van 0 naar 100 km/h. De topsnelheid bedraagt ruim 305 km/h.

Cadillac

Met de komst van de nieuwe LS7 krachtbron in de nieuwe Z06 keert de 427-cubic-inch motor terug in het modellenprogramma van Corvette. In tegenstelling tot de vorige 427, een zogeheten big-block motor, is de nieuwe 7,0-liter LS7 een small-block V8. De LS7 heeft echter wel de grootste cilinderinhoud van alle small-block motoren ooit door GM geproduceerd, als eerbetoon aan het 50-jarig bestaan van de sportwagen. Het is tot op heden ook de sterkste motor in een productiemodel van Corvette en GM. De LS7 is gemakkelijk te herkennen aan de rode kleppendeksels met zwarte belettering.

De nieuwe Corvette C6-R circuitauto zal in maart van dit jaar voor het eerst in actie komen tijdens de 12 Uren van Sebring, nadat de auto een vol jaar lang aan rigoureuze tests werd onderworpen. Het team komt met twee wagens uit in de GT1 productiewagenklasse (voorheen GTS-klasse geheten) van de American Le Mans Series, maar zal ook deelnemen aan de 24 Uren van Le Mans (waar de Corvette in de voorbije vier jaar drie keer een klassenoverwinning boekte). De nieuwe raceversie geldt als GMs meest geavanceerde sportwagen, een auto waarin de jarenlange ervaring met de succesvolle Corvette C5-R en de verworvenheden van de nieuwe Corvette C6 en Z06 zijn gebundeld.

Cadillac
 
Websitewww.cadillaceurope.co
Deel via